ΡΥΖΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ,ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ,ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Έχουν ξοδευτεί τόνοι μελανιού για να γραφτεί η ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας, που ξεκινάει περίπου τον 16ο αιώνα. Έχουν χρησιμοποιηθεί τόνοι τροφίμων και ιδιαίτερων προϊόντων με γαλλική καταγωγή για να δημιουργηθούν όλες αυτές οι συνταγές που μαγεύουν τον ουρανίσκο μας και όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Αλλά από την πρώτη στιγμή η γαλλική κουζίνα κέρδισε τις επευφημίες των πλούσιων οικογενειών ανά τον κόσμο και μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα σε όλο τον “καλό” κόσμο της Ευρώπης. Ένα γεύμα σε ένα απλά καλό εστιατόριο δεν ήταν αρκετό για να διαχωρίσει την αξία του. Έπρεπε να συνφάγει κανείς σε γαλλικό ρεστοράν με πιάτα γαλλοφερμένου σεφ και συνοδεία καλού γαλλικού κρασιού!

Η γαλλική κουζίνα έχει αξιόλογη ποικιλία με διαφορετικές όμως περιφερειακές διαφορές, βασισμένη στην παραγωγή και γαστρονομία από κάθε περιοχή. Μια γαλλική κουζίνα, όμως, διαθέτει πάντα λαχανικά και φρούτα εποχής, κρέατα που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό, πουλερικά, πάπια, γαλοπούλα και λιγότερο βοδινό και χοιρινό κρέας. Και φυσικά ψάρι, από τα παράλια της χώρας και από λίμνες, που στα χέρια των Γάλλων δημιουργών γίνονται ανεκτίμητα γαστρονομικά διαμάντια.

Για του λόγου το αληθές, πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα γαλλικά ορεκτικά, από τα περιβόητα φουά γκρα, μέχρι τις άκρως πολυποίκιλες σαλάτες, τις ποικιλίες τυριών (καμεμπέρ, ροκφόρ, κομτέ) και παντός είδους κροκέτες. Στα κύρια πιάτα ενός γαλλικού μενού με διεθνή απήχηση, θα βρείτε τα περιβόητα σουφλέ με τυρί, λαχανικά, κιμά έως το ωραιότατο κρέας με πατάτες και αλμυρές κρέπες. Το κοκ ο βιν, αρνί Ναβαρέν, κασουλέ, μπιφ μπουργινόν, μπουγιαμπέσα, κτλ. Όσον αφορά στο επιδόρπιο, επίσης μεγάλη είναι η ποικιλία σε υλικά και συνταγές, από τις κις λορέν, μέχρι την υπέροχη μηλόπιτα με σαντιγί ή παγωτό, τις νοστιμότατες τάρτες και τη μους σοκολάτας.

Γενικά για την γαλλική κουζίνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια λιπαρή κουζίνα, αφού στο μαγείρεμα λίπους συναντάμε το βούτυρο, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος. Χρησιμοποιείται ελάχιστο ελαιόλαδο, αλλά περισσότερο ηλιέλαιο και φυστικέλαιο.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η χορτοφαγία  δεν είναι πολύ διαδεδομένη στην Γαλλία.

Απαραίτητος συνοδός σε όλα αυτά τα εδέσματα είναι το γαλλικό κρασί, λευκό ή κόκκινο, από τα διάσημα αμπέλια του Μπορντό και της Βουργουνδίας από γνωστές γαλλικές ποικιλίες, όπως merlot, pinot noir, sauvignon blanc, champagne, bordeaux, κ.ά.

Και φυσικά εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε όλο σχεδόν τον κόσμο η γλώσσα τής μαγειρικής τέχνης είναι τα γαλλικά .Πολλές φορές διαβάζουμε ή ακούμε όρους της μαγειρικής που δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνουν. Οι επαγγελματίες μάγειροι συχνά χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους γιατί με μια λέξη περιγράφουν όλη την τεχνική.

http://www.nline.gr/2534/

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

800 γρ γαρίδες καθαρισμένες

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κόκκινες γλυκές πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες

230 γρ μανιτάρια ολόκληρα κονσέρβας η φρέσκα

1 φλυτζάνι γλυκό κρασί

2 φλυτζάνια ρύζι 

2 κύβους λαχανικών διαλυμένοι μέσα σε 5 φλυτζάνια νερό

άσπρο πιπέρι-κόκκινο πιπέρι-αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ντοματάκια κονκασέ 

λίγο φυτικό βούτυρο για το αρχικό σοτάρισμα

Κόψτε τα μανιτάρια σας στα 4.

 

Βάλτε βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίξτε τα μανιτάρια.

Προσθέστε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

Ανακατέψτε να μαραθούν και ρίξτε τα πιπέρια και λίγο αλάτι ..

Ρίξτε τις γαρίδες ..

Μετά το ρύζι..

 

Σβήστε με το κρασί .

Προσθέστε τα ντοματάκια και ανακατέψτε ..

 

Διαλύστε τούς κύβους μέσα στο νερό και προσθέστε το και αυτό στο ρύζι .

Αφήστε να πάρει μια βράση, σκεπάστε το με το καπάκι και βάλτε το σε

προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ..

 

Είναι έτοιμο μόλις πιεί τα υγρά του ..

 Τέλειο πιάτο για την Σαρακοστή και όχι μόνο .. 

Γιατί νηστεία δεν σημαίνει άνοστες παρασκευές.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON