Navigation Menu+

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΗΛΟΥ & ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ

Posted on Mar 19, 2013 by in Επιδόρπια, Τούρτες & Τάρτες | 0 comments

1503201313516

Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε η λεγόμενη μαύρη ζάχαρη δεν είναι στην ουσία μαύρη, αλλά καφέ. 
Δεν γνωρίζω για ποιόν λόγο δεν την αναφέρουμε ως καφέ (brown sugar), αλλά ως μαύρη, λάθος στη μετάφραση, δεν ξέρω. Είναι ένα από τα πολλά μυστήρια του Έλληνα :) Πολλοί από εμάς προτιμάμε πχ το μαύρο ψωμί αντί του άσπρου, μιας και όντως κάνει περισσότερο καλό στην υγεία μας και στη δίαιτά μας. 
Είναι όμως έτσι και στη ζάχαρη; Αρχικά, η μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από την άσπρη. Ενδεικτικά, μία κουταλιά της σούπας περιέχει 60 θερμίδες συγκριτικά με την άσπρη που περιέχει 71 θερμίδες. Ας δούμε όμως τι είναι στην ουσία η μαύρη ζάχαρη. 
Η ζάχαρη παράγεται από το ζαχαροκάλαμο. Κατά την παραγωγή της, είναι καφέ εξαιτίας μιας ουσίας που περιέχει που ονομάζεται μελάσα. 
Αυτή η ουσία, περιέχει μέσα της θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. 
Η άσπρη ζάχαρη όμως, προκύπτει από μερική επεξεργασία και συγκεκριμένα από αφαίρεση αυτής της ουσία που προαναφέραμε: της μελάσας. Γι’ αυτό κιόλας φεύγει και το καφέ χρώμα και γίνεται άσπρη. Οπότε είναι λογικό να σκεφτούμε ότι η άσπρη ζάχαρη είναι λιγότερο υγιεινή από τη μαύρη, σωστά; 
Κι όμως, είναι πολύ μικρή η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών της μελάσας που προαναφέραμε, με αποτέλεσμα στην ουσία να μην έχουμε κάποιο ιδιαίτερο κέρδος στην υγεία μας. Επίσης, πληροφοριακά αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές η μαύρη ζάχαρη που καταναλώνουμε δεν είναι ακατέργαστη. Είναι όχι μια φορά κατεργασμένη όπως η άσπρη, αλλά δύο! 
Για την ακρίβεια, για λόγους καλύτερης εμφάνισης (πιο ομοιόμορφο χρώμα και πιο ομοιόμορφο σχήμα κρυστάλλων), οι “κατασκευαστές”, προτιμούν να μετατρέψουν την καφέ ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου σε άσπρη, αφαιρώντας τη μελάσα και έπειτα να “ξαναβάλουν” μελάσα σε ποσοστό 5-10% ελεγχόμενα στην άσπρη! Οπότε είναι μύθος ότι η μαύρη είναι καλύτερη από την “ανθυγιεινή”άσπρη ζάχαρη. Αυτό που θα πρέπει να τηρήσουμε για να κάνουμε ουσιαστικό καλό στην υγεία μας είναι να μειώσουμε την κατανάλωσή της!

http://coolweb.gr/aspri-mauri-zaxari-kafe-igeia/

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

250 γρ βούτυρο
125 γρ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
500 γρ αλεύρι + μισό φλυτζάνι ακόμα
Αυτή η συνταγή βγάζει 2 δόσεις για τάρτα

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη.
Ρίχνετε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Προσθέτετε τα αυγά.

Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.
Χωρίστε τη στα 2.Βάλτε το ένα μπαλάκι στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Βουτυρώνετε ένα σκεύος τάρτας,ανοίγετε την ζύμη 

σε αλευρωμένη επιφάνεια την μεταφέρετε στο σκεύος και την βάζετε στο ψυγείο.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  NHΣΤΙΣΙΜΗ ΖΥΜΗ ΤΑΡΤΑΣ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο η αλλού είδους σπορέλαιο
3,1/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
7 κουταλιές σούπας κονιάκ
7 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού η πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ .

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε

τον χυμό πορτοκαλιού ,το ξύσμα ,το κονιάκ και τέλος

σιγά -σιγά το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ .

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μάλλον μαλακή.

Λαδώνουμε με καλαμποκέλαιο ένα σκεύος τάρτας.

Ανοίγουμε το ζυμάρι μας με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΜΗΛΟΥ  -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

8 μεγάλα  πράσινα μήλα 

1 φλυτζάνι κονιάκ

μισό φλυτζάνι ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

μισό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

λίγο αλάτι

μια κουταλιά φυτικό βούτυρο η μαργαρίνη 

2 μεγάλες κουταλιές κόρν φλάουερ

2 -3 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη

κανέλα, άχνη ζάχαρη  η  φυτική σαντιγί για την διακόσμηση

Ρίξτε σε ένα μεγάλο μπώλ το κονιάκ, την ζάχαρη,το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το αλάτι.

Ανακατέψτε να διαλυθούν τα στερεά υλικά μέσα στο κονιάκ ..

Καθαρίστε τα μήλα . Κόψτε τα σε φετούλες και βάλτε τα μέσα στο μείγμα του κονιάκ να

μαριναριστούν και να βγάλουν τα υγρά τους το λιγότερο μια ώρα..

 Βάλτε τα μήλα σε τρυπητό να στραγγίσουν.Μαζέψτε τα υγρά που θα βγάλουν.

 

Στρώστε τα μήλα στην τάρτα αρχίζοντας από το κέντρο προς τα έξω ..

Στην δεύτερη στρώση κάντε το ανάποδα, από  έξω προς τα μέσα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 C.

Βάλτε τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι και ρίξτε μέσα το βούτυρο να λιώσει σε σιγανή φωτιά .

Προσθέστε το κόρν φλάουερ και ανακατέψτε μέχρι να δέσει και  να γίνει κρέμα ..

Περάστε την από σήτα για να μην έχει σβολάκια ..

Στρώστε την πάνω από τα μήλα σας.

Πασπαλίστε  την επιφάνεια τής κρέμας με την μαύρη ζάχαρη .

Τυλίξτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο κάνοντας ένα θόλο από πάνω της,

ανοίξτε 3-4 τρυπούλες να αναπνέει και ψήστε για 35 λεπτά περίπου.

Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά να πάρει χρώμα.

Αφήστε την να κρυώσει καλά .( Δεν προλάβαμε να την φωτογραφίσουμε ολόκληρη.

Τα αρώματα που βγάζει καθώς ψήνεται είναι εκπληκτικά ).

Προτάσεις σερβιρίσματος του Koykoycook :

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>