Navigation Menu+

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΠΙΤΣΑ

Posted on Nov 7, 2012 by in Νηστίσιμα | 0 comments

5

Μετά από ένα διάλειμμα ξαναγυρίζουμε πάλι στα νηστίσιμα πιάτα της Μεγάλης βδομάδας.
Θα μου πείτε,( και δικαίως ) με πίτσα ?? Ναι με πίτσα .
Πίτσα Ελληνική νηστίσιμη , ανοικτή η κλειστή .
Αποτελεί μια υπέροχη λύση και για την διατροφή των παιδιών κατά
την διάρκεια της νηστείας.

Απέχουμε μόλις 2 βδομάδες από το Άγιο Πάσχα με την μαγειρίτσα ,το κατσικάκι , τις ξεροψημένες πετσούλες,το κοκορέτσι , τα γαρδουμπάκια,τα μυρωδάτα θριφτά κουλούρια και τα μοσχομυριστά τσουρέκια…….!!!! Αρκετά . Βάλτε ένα φρένο.!!!!
Προς το παρόν νηστεύουμε με γευστικά και πρωτότυπα πιάτα …και προετοιμαζόμαστε για το φαγοπότι της Πασχαλιάς .

ΠΙΤΣΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
1 κιλό αλεύρι σκληρό(μπορεί και παραπάνω)
20 γρ μαγιά ξηρή( 2 φακελάκια και κάτι)
400 γρ χλιαρό νερό
λίγο λάδι
λίγο ζάχαρη
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Μέσα σε ένα μπώλ αναμειγνύουμε την μαγιά, το νερό και το λάδι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
2. Έχουμε βάλει σε μια λεκάνη το αλεύρι την ζάχαρη και το αλάτι και κάνουμε μια γουβίτσα.
Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια( μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό).

Εκ πείρας σας λέω οτι ίσως να χρειαστείτε < ανδρικά χερια> για το ζύμωμα. Τάξτε του μια παγωμένη μπύρα και το πρώτο κομμάτι ζεστής πίτσας και θα υποχωρήσει.
3. Αφήστε την ζύμη μέσα στην λεκάνη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί τουλάχιστον για ενα μισάωρο .

(Εγώ την έβαλα πάνω σε ενα απο τα μάτια της κουζίνας και δίπλα μαγείρευα φακές .
Η ζέστη απο το μαγείρεμα θα την κάνει να φουσκώσει όμορφα).

ΥΛΙΚΑ ΣΑΛΤΣΑΣ  

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μισό ποτηράκι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 φρέσκες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυβάκια
αλάτι και πιπέρι
λιγη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό(αν είναι κλαράκια στην συσκευασία ,όπως
ο σαμιώτικος που πήρα εγώ τρίψτε τον με τις χούφτες σας σε μικρά φύλλα)
καλαμποκέλαιο για το σοτάρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα καλαμποκέλαιο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να
μαλακώσει καλά . Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια , την φρέσκια ντομάτα ,το αλάτι, το πιπέρι,και την ζάχαρη και αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους .

ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ


3 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρωματιστές)
2 μικρές κονσέρβες ψιλοκομμένες μανιτάρια
2 φλυτζάνια φυτική φέτα κομμένη σε κυβάκια
(για την Σάμο θα βρείτε στο σουπερμάρκετ Χατζηκώστα )
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυβάκια
1 μικρο βάζο ελιές πράσινες γεμιστές κομμένες ροδέλες
500 γρ κίτρινο φυτικό τυρί τριμμένο(σουπερμάρκετ Χατζηκώστα)

EΚΤΕΛΕΣΗ

Πάρτε ένα μπαλάκι ζύμης και ανοίξτε το σε λεπτό η χονδρό φύλλο, 

(αν το θέλετε χονδρό πρέπει να το προψήσετε και μετά να βάλετε την γέμιση).
Απλώστε πάνω του την σάλτσα σας αφήνοντας ένα δάκτυλο και παραπάνω
περιθώριο από τα άκρα του ζυμαριού.

Απλώστε πάνω στην πίτσα  όλα σας τα υλικά και σκεπάστε με το τριμμένο τυρί.

Ψήστε στους 220 C για περίπου 15 λεπτά ( προθερμασμένος φούρνος ).

Αν έχετε ήδη προψήσει το ζυμάρι σας βάλτε μόνο πάνω αντίσταση στον φούρνο σας .
Αν δεν είναι προψημένο , πάνω- κάτω αντίσταση .Αν έχετε φούρνο με αέρα ακόμα καλύτερα .
Με αυτό το ζυμάρι και τα υλικά εγώ έκανα μια στρογγυλή πίτσα με χονδρό φύλλο
σε σκεύος τάρτας,μια κλειστή μεγάλη ( καλτσονε) και μια ακόμα ανοιχτή μεγάλη
με λεπτό φύλλο σε παραλληλόγραμμο ταψάκι ( περιπου 40×30 εκ).
Βλέπετε στην οικογένεια μου έχουμε όλοι διαφορετικά γούστα .
Αν δεν θέλετε να κανετε τόση πολλή ποσότητα μπορείτε να διατηρήσετε
το ζυμάρι σας σε μεμβράνη στην κατάψυξη .
Όσο για την σάλτσα, κρατήστε το περίσσευμα σε βάζο στην κατάψυξη.
Επίσης μειώστε τα υλικά της γέμισης στο 1/2 και πιο λίγο για μια κανονική στρογγυλή πίτσα .
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!

Ρένα Κώστογλου

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>