Navigation Menu+

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΤΥΡΙ ΣΑΜΟΥ

Posted on Jan 4, 2013 by in Ορεκτικά, Παραδοσιακή Κουζίνα | 2 comments

040120139503

Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γάλα, με την επίδραση ουσιών, οι οποίες δρουν φυραματικά. Υπάρχουν διάφορα είδη τυριών (σκληρά, μαλακά κλπ.), με γνωστότερα ελληνικά τη φέτα , το μανούρι, το κασέρι και άλλα.

Το τυρί είναι πολύ ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς στα συστατικά του συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες, το ασβέστιο, το λίπος, η λακτόζη, η καζεΐνη, υδατάνθρακες, σάκχαρα και πρωτεΐνες. Τα ίδια συστατικά έχει και το γάλα, από το οποίο παράγεται. Το πλεονέκτημά του είναι ότι έχει πολύ μικρότερο όγκο από το γάλα και συνέπεια αυτού είναι να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

Αρχικά το γάλα βράζεται και έπειτα προστίθεται μαγιά (πυτιά). Το γάλα μπορεί να είναι από αγελάδα ή από πρόβατο αλλά και από άλλα ζώα. Με την ανάδευση προστίθενται και άλλες χημικές ουσίες και στη συνέχεια το υλικό που έπηξε διαχωρίζεται από το αραιό γάλα. Το αραιό γάλα λέγεται συνήθως τυρόγαλο και το πηγμένο υλικό τυρόπηγμα. Μόλις διαχωριστεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή μυζήθρας ή προσθέτοντας λίγο γάλα για να φτιαχτεί ανθότυρο ή μανούρι. Η διάρκεια της διαδικασίας που γίνεται συνήθως σε τυροκομεία, είναι μισή ώρα με 50 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τυριά χρειάζονται διαφορετική θερμοκρασία για να παρασκευαστούν, ανάλογα με το είδος τους. Έτσι, σκληρά τυριά, όπως το κασέρι χρειάζονται θερμοκρασία πάνω από 33 βαθμούς Κελσίου και πολλή μαγιά, ενώ τα μαλακά τυριά, όπως η φέτα και ο τελεμές, απαιτούν θερμοκρασία από 25 μέχρι και 35 βαθμούς Κελσίου. Το μείγμα ξαναβράζεται για την παρασκευή των σκληρών τυριών. Έπειτα, στραγγίζεται με την «τσαντίλα» (στερεό πανί) και τοποθετείται σε καλούπια. Είναι απαραίτητο να αποθηκευτεί για αρκετό καιρό , ώστε να ολοκληρωθούν οι βιοχημικές ζυμώσεις. Οι τελευταίες προκαλούνται από φυράματα, τα οποία παράγονται από ζυμομύκητες και βακτήρια.

040120139484

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%85%CF%81%CE%AF

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

040120139504

αυγό

1 φλυτζάνι γιαούρτι

1 φλυτζάνι βιτάμ λιωμένο

μισή κουταλιά σούπας αλάτι

αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

040120139491

300 γρ λευκό τυρί Σάμου η φέτα

ασπράδι

 άσπρο πιπέρι

4-5 κουταλιές  κρέμα γάλακτος

2 κρόκοι για το άλειμμα

040120139470

Βαλτε σε ένα μπώλ το γιαούρτι , το αλάτι και το αυγό.

 

Λιώστε το βιτάμ και προσθέστε το. Ανακατέψτε.

040120139478

Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι .

040120139480

Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

040120139482

Ψιχουλιάστε σε ένα μπώλ το τυρί. Προσθέστε το πιπέρι,το ασπράδι και την κρέμα γάλακτος.

 

Ανοίξτε σε λεπτό φύλλο την ζύμη σας. Πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Είναι καλύτερα να την χωρίσετε σε 2 μέρη.

Κόψτε με ένα ποτήρι την ζύμη  σας σε στρογγυλά κομμάτια  ..

040120139492

Βάλτε μισό κουταλάκι γέμισης στο κέντρο και κλείστε το τυροπιτάκι πιέζοντας γύρω γύρω

τις άκρες του . Αλείψτε τα με τον κρόκο του αυγού.

040120139497

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 c.

Στρώστε χαρτί ψησίματος στα ταψάκια σας.

040120139528

Ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να κάνουν < πάτο >.

2512201320382

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2 Comments

  1. ειναι υπεροχα και παιρνει περιπου 600γρ αλευρι

    • αλεκουκο καλησπερα ..εισαι φοβερη … ελπιζω να σου αρεσαν

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>