Όλο αυτό τον καιρό έβλεπα όλα τα κορίτσια στις μαγειρικές ομάδες που ανήκω ( στο facebook) να ανεβάζουν συνταγές για σάλτσα μήλου. για γλυκό φιρίκι, για τάρτα μήλου κτλ ..
Και εγώ η ίδια ανέβασα μια αμερικάνικη ( κλειστή μηλόπιτα).
Αλλά δεν με ικανοποίησε . Ήθελα να βρω κάτι που και στην γεύση αλλά και στην εμφάνιση θα κλέψει κυριολεκτικά την παράσταση όσο αφορά τις τάρτες μήλου…
Και το βρήκα..Από το βιβλίο της Rose Levy Berenbaum <The Pie and Pastry Bible>..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
8-9 πράσινα μήλα σε λεπτές φετούλες
1/4 φλιτζανιού άσπρη ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά +1 κουταλάκι κόρν φλάουερ
1 ασπράδι αυγού
1/3 φλιτζανιού μαρμελάδα ροδάκινο
ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
500 γρ αλεύρι και αν χρειαστεί λίγο ακόμα
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη.
Ρίχνετε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Προσθέτετε τα αυγά.
Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.
Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.
Βουτυρώνετε ένα σκεύος τάρτας,ανοίγετε την ζύμη (σε λεπτό φύλο)
σε αλευρωμένη επιφάνεια την μεταφέρετε στο σκεύος και την βάζετε στο ψυγείο.
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ,την άσπρη ζάχαρη,την καστανή ζάχαρη,
την κανέλα,το μοσχοκάρυδο τριμμένο,το αλάτι και τον χυμό λεμονιού.
Καθαρίστε τα μήλα,και κόψτε τα σε τέταρτα.
Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φετούλες στην ειδική εγκοπή του τρίφτη σας.
Η αν έχετε,σε μαντολίνο κοπής.
Βάλτε τα μέσα στο μπώλ με τις ζάχαρες ,ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε τα να μαριναριστούν
το λιγότερο μια ωρίτσα.
Βάλτε τα μήλα σε τρυπητό να στραγγίσουν.Μαζέψτε τον χυμό που θα βγάλουν
(θα πρέπει να είναι το λιγότερο μισό φλυτζάνι).
Βάλτε ξανά τα μήλα σας σε ένα καθαρό μπώλ και ρίξτε το κόρν φλάουερ.
Ανακατέψτε πάλι απαλά μέχρι να μην βλέπετε ούτε κόκκο άσπρου
στα μήλα σας.
Βάλτε το χυμό των μήλων με το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό σκεύος
να βράσουν και να συμπυκνωθούν.
Ρίξτε το στα μήλα και ανακατέψτε πάλι απαλά. Μην το αφήσετε να γίνει καραμέλα.
Κόψτε φυλλαράκια για να στολίσετε γύρω γύρω την τάρτα σας..
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 C.
Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο και αρχίστε να τοποθετείτε τα μήλα σας.
Όρθιες φετούλες σφιχτά η μιά δίπλα στην άλλη.
Χτυπήστε το ασπράδι και χρησιμοποιήστε λίγο για
να κολλήσετε τα φυλλαράκια σας γύρω γύρω.
Με το υπόλοιπο ασπράδι αλείψτε από πάνω τα μήλα.
Τυλίξτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο κάνοντας ένα θόλο από πάνω της.
Ανοίξτε 3-4 τρυπούλες να αναπνέει και ψήστε για 40 λεπτά περίπου.
Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά να πάρει χρώμα.
Ζεστάνετε την μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι.
Περάστε την από τρυπητό και με ένα πινέλο αλείψτε την μηλόπιτα σας να γυαλίσει.
Χωρίς λόγια!!!…. Τέλεια!!!
Και σε εμφάνιση και σε γεύση!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)