ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Όλο αυτό τον καιρό έβλεπα όλα τα κορίτσια στις μαγειρικές ομάδες που ανήκω ( στο facebook) να ανεβάζουν συνταγές για σάλτσα μήλου. για γλυκό φιρίκι, για τάρτα μήλου κτλ ..
Και εγώ η ίδια ανέβασα μια αμερικάνικη ( κλειστή μηλόπιτα).
Αλλά δεν με ικανοποίησε . Ήθελα να βρω κάτι που και στην γεύση αλλά και στην εμφάνιση θα κλέψει κυριολεκτικά την παράσταση όσο αφορά τις τάρτες μήλου…
Και το βρήκα..Από το βιβλίο της Rose Levy Berenbaum <The Pie and Pastry Bible>..

211120127191

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

8-9 πράσινα μήλα σε λεπτές φετούλες

1/4 φλιτζανιού άσπρη ζάχαρη

1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας  ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά +1 κουταλάκι κόρν φλάουερ

1 ασπράδι αυγού

1/3 φλιτζανιού μαρμελάδα ροδάκινο 

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

211120127149

250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

125 γρ ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

500 γρ αλεύρι και αν χρειαστεί λίγο ακόμα

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη.
Ρίχνετε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Προσθέτετε τα αυγά.

Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.


Βουτυρώνετε ένα σκεύος τάρτας,ανοίγετε την ζύμη (σε λεπτό φύλο)

σε αλευρωμένη επιφάνεια την μεταφέρετε στο σκεύος και την βάζετε στο ψυγείο.

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ,την άσπρη ζάχαρη,την καστανή ζάχαρη,

την κανέλα,το μοσχοκάρυδο τριμμένο,το αλάτι και τον χυμό λεμονιού.

 Καθαρίστε τα μήλα,και κόψτε τα σε τέταρτα.

Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φετούλες στην ειδική εγκοπή του τρίφτη σας.

Η αν έχετε,σε μαντολίνο κοπής.

Βάλτε τα μέσα στο μπώλ με τις ζάχαρες ,ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε τα να μαριναριστούν
το λιγότερο μια ωρίτσα.

Βάλτε τα μήλα σε τρυπητό να στραγγίσουν.Μαζέψτε τον χυμό που θα βγάλουν

(θα πρέπει να είναι το λιγότερο μισό φλυτζάνι).


Βάλτε ξανά τα μήλα σας σε ένα καθαρό μπώλ και ρίξτε το κόρν φλάουερ.

Ανακατέψτε πάλι απαλά μέχρι να μην βλέπετε ούτε κόκκο άσπρου
στα μήλα σας.

Βάλτε το χυμό των μήλων με το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό σκεύος
να βράσουν και να συμπυκνωθούν.

Ρίξτε το στα μήλα και ανακατέψτε πάλι απαλά. Μην το αφήσετε να γίνει καραμέλα.

Κόψτε φυλλαράκια για να στολίσετε γύρω γύρω την τάρτα σας..

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 C.

211120127151

Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο και αρχίστε να τοποθετείτε τα μήλα σας.

211120127167

 

211120127169

 

 

211120127174
Όρθιες φετούλες σφιχτά η μιά δίπλα στην άλλη.

211120127175

 Χτυπήστε το ασπράδι  και χρησιμοποιήστε λίγο για

να κολλήσετε τα φυλλαράκια  σας γύρω γύρω.

Με το υπόλοιπο ασπράδι αλείψτε από πάνω τα μήλα.

211120127195

Τυλίξτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο κάνοντας ένα θόλο από πάνω της.

Ανοίξτε 3-4 τρυπούλες να αναπνέει και ψήστε για 40 λεπτά περίπου.

211120127200
Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά να πάρει χρώμα.

 

Ζεστάνετε την μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι.

Περάστε την από τρυπητό και με ένα πινέλο αλείψτε την μηλόπιτα σας να γυαλίσει.

211120127194

Χωρίς λόγια!!!…. Τέλεια!!!

211120127259

Και σε εμφάνιση και σε γεύση!!!

211120127258

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON