Navigation Menu+

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Posted on Nov 28, 2012 by in Επιδόρπια, Τούρτες & Τάρτες | 0 comments

211120127204

Όλο αυτό τον καιρό έβλεπα όλα τα κορίτσια στις μαγειρικές ομάδες που ανήκω ( στο facebook) να ανεβάζουν συνταγές για σάλτσα μήλου. για γλυκό φιρίκι, για τάρτα μήλου κτλ ..
Και εγώ η ίδια ανέβασα μια αμερικάνικη ( κλειστή μηλόπιτα).
Αλλά δεν με ικανοποίησε . Ήθελα να βρω κάτι που και στην γεύση αλλά και στην εμφάνιση θα κλέψει κυριολεκτικά την παράσταση όσο αφορά τις τάρτες μήλου…
Και το βρήκα..Από το βιβλίο της Rose Levy Berenbaum <The Pie and Pastry Bible>..

211120127191

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

8-10 ξινόμηλα σε λεπτές φετούλες

1/4 φλυτζανιού άσπρη ζάχαρη

1/4 φλυτζανιού καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά +1 κουταλάκι κόρν φλάουερ

1 ασπράδι αυγού

1/3 φλυτζανιού μαρμελάδα ροδάκινο

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

211120127149

250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

125 γρ ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

2 αυγά

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

500 γρ αλεύρι + μισό φλυτζανι ακόμα

Αυτή η συνταγή βγάζει 2 δόσεις για τάρτα

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη.
Ρίχνετε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Προσθέτετε τα αυγά.

Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.
Χωρίστε τη στα 2.Βάλτε το ένα μπαλάκι στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Αφήστε έξω λίγο για να κάνετε τα φυλλαράκια.


Βουτυρώνετε ένα σκεύος τάρτας,ανοίγετε την ζύμη (σε λεπτό φύλο)

σε αλευρωμένη επιφάνεια την μεταφέρετε στο σκεύος και την βάζετε στο ψυγείο.

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ,την άσπρη ζάχαρη,την καστανή ζάχαρη,

την κανέλα,το μοσχοκάρυδο τριμμένο,το αλάτι και τον χυμό λεμονιού.

 Καθαρίστε τα μήλα,και κόψτε τα σε τέταρτα.

Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φετούλες στην ειδική εγκοπή του τρίφτη σας.

Η αν έχετε,σε μαντολίνο κοπής.

Βάλτε τα με στο μπώλ ανακατέψτε ελαφρά και αφήστε τα να μαριναριστούν
το λιγότερο μια ωρίτσα.

 Βάλτε τα μήλα σε τρυπητό να στραγγίσουν.Μαζέψτε τον χυμό που θα βγάλουν

(θα πρέπει να είναι το λιγότερο μισό φλυτζάνι).


Βάλτε ξανά τα μήλα σας σε ένα καθαρό μπώλ και ρίξτε το κόρν φλάουερ.

Ανακατέψτε πάλι απαλά μέχρι να μην βλέπετε ούτε κόκκο άσπρου
στα μήλα σας.

Βάλτε το χυμό των μήλων με το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό σκεύος
να βράσουν και να συμπυκνωθούν.

Ρίξτε το στα μήλα και ανακατέψτε πάλι απαλά. Μην το αφήσετε να γίνει καραμέλα.

Κόψτε φυλλαράκια για να στολίσετε γύρω γύρω την τάρτα σας..

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 C.

211120127151

Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο και αρχίστε να τοποθετείτε τα μήλα σας.

211120127167

 

211120127169

 

 

211120127174
Όρθιες φετούλες σφιχτά η μιά δίπλα στην άλλη.

211120127175

 Χτυπήστε το ασπράδι ελαφρώς και χρησιμοποιήστε λίγο για

να κολλήσετε τα φυλλαράκια  σας γύρω γύρω.

Με το υπόλοιπο ασπράδι αλείψτε από πάνω τα μήλα.

211120127195

Τυλίξτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο κάνοντας ένα θόλο από πάνω της.

Ανοίξτε 3-4 τρυπούλες να αναπνέει και ψήστε για 35 λεπτά περίπου.

211120127200
Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά να πάρει χρώμα.

 

Ζεστάνετε την μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι.

Περάστε την από τρυπητό και με ένα πινέλο αλείψτε την μηλόπιτα σας να γυαλίσει.

211120127194

Χωρίς λόγια!!!…. Τέλεια!!!

211120127259

Και σε εμφάνιση και σε γεύση!!!

211120127258

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>