ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν ο γευστικός αυτός βολβός ξετρελάνει τους Ευρωπαίους. Την αποκαλούσαν με διάφορα ονόματα και σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής τους.
Τώρα για το ποιος έφερε την πατάτα στην Ευρώπη ..Πιο τεκμηριωμένη ιστορικά είναι η θεωρία που θέλει ως πρωτοπόρο τον σερ Φράνσις Ντρέικ. Σύμφωνα με αυτή, ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν καπνός και πατάτες.Έως το τέλος του 18ου αιώνα, το νέο προϊόν είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη Γαλλία, με την υποστήριξη του Αντουάν Ογκίστ Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου.
Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.
Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα…

 

Πηγή: http://www.sansimera.gr/articles/117

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

6 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι
4 αυγά βρασμένα σφικτά
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
από βάζο
αλάτι
άσπρο πιπέρι
Μια δόση μαγιονέζα του φτωχού

Βράστε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.

Βράστε τα αυγά σας για 10 λεπτά..
Αφαιρέστε τα τσόφλια.

Κομματιάστε σε άναρχα κομμάτια τίς πατάτες.

Κόψτε τα αυγά μέσα στο μπώλ με τις πατάτες.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.Προσθέστε τις στην σαλάτα σας..

Κόψτε την μία πιπεριά σε κυβάκια.Προσθέστε την μαγιονέζα και ανακατέψτε.

Κόψτε την δεύτερη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες(σπιρτόξυλα) και στολίστε από πάνω την
σαλάτα σας.

ΥΛΙΚΑ-ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ

1 ποτηράκι του κρασιού γάλα εβαπορέ
1 ποτηράκι του κρασιού καλαμποκέλαιο
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
λίγο αλάτι
Η συνταγή μας παραχωρήθηκε από την
Κα Μαρία Χατζησίμου.
TIPS:Αν θέλετε να είναι πιο σφικτή προσθέστε ένα κουταλάκι κρεμόριο.

Για πιο γεμάτη και πλούσια γεύση αντικαταστήστε το εβαπορέ με κρέμα γάλακτος.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi (ούτε καν στο μίξερ) και τα χτυπάμε να ενσωματωθούν.

Ξεκινήστε με τις 2 κουταλιές λεμόνι. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ!!!


Το αποτέλεσμα; Μία γευστικότατη μαγιονέζα. Όση περισσέψει (που δεν νομίζω), την κρατάτε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Αν χτυπώντας την, διαπιστώσετε ότι δεν σφίγγει, φταίει το λεμόνι που της έπεσε λίγο!!

Προσθέστε σιγά-σιγά λίγο λεμόνι ακόμα και ως δια μαγείας θα δείτε την μαγιονέζα σας να σφίγγει!!!

 

   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON