ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ 2 ΤΥΡΙΑ

Το ταπεινό κουνουπίδι (επιστ. Κράμβη η λαχανώδης) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Βράσσικα. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο.
Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μακριά και τα εσωτερικά γέρνουν προς το κέντρο του φυτού. Στην κορυφή του σχηματίζεται μία συμπαγής μάζα από υπερτροφικά άνθη και σαρκώδεις μίσχους που λέγεται ανθοκεφαλή.
Το κουνουπίδι τρώγεται μαγειρεμένο ή διατηρημένο σε ξύδι (τουρσί) και θεωρητικά αποδίδει λίγες θερμίδες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η μέτρηση θερμίδων δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια. Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρίφαλου και μπαχαριού.

Πηγή : Wikipedia
 

Εμείς σήμερα θα το μαγειρέψουμε au gratin μαζί με τυριά και μπεσαμέλ…..

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 μικρά κουνουπίδια
2,1/2 κουταλιές βούτυρο η μαργαρίνη
3 γεμάτες κουταλιές κόρν φλάουερ
1200 γρ γάλα(και παραπάνω αν χρειαστεί)
2 αυγά
1 φλυτζάνι τριμμένο αλμυρό τυρί
1 φλυτζάνι και κάτι κυβάκια Ένταμ
μοσχοκάρυδο-αλάτι-πιπέρι άσπρο
τυρί τριμμένο για το γκρατινάρισμα από πάνω

Βράζετε το κουνουπίδι(να κρατάει λίγο).Tο στραγγίζετε και το βάζετε στην άκρη.

Λιώστε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά..

Βάλτε το γάλα να ζεσταθεί .Τρίψτε μέσα το μοσχοκάρυδο.

 

Ρίξτε μέσα στο λιωμένο βούτυρο το κόρν φλάουερ.Ανακατέψτε να ενσωματωθεί.

Το ρίχνετε μέσα στο ζεστό γάλα και αρχίστε να ανακατεύετε με το σύρμα
μέχρι να δέσει σε κρέμα..

Η μπεσαμέλ πρέπει να είναι αραιή γιατί θα μπούν και άλλα υλικά μέσα ..
Ρίξτε τα αυγά αφού κρυώσει και ανακατέψτε πάλι.

Προσθέστε το αλμυρό τυρί…

 

Κόψτε σε κύβους το Ένταμ.Ρίξτε το μέσα στην μπεσαμέλ.

Κόψτε το κουνουπίδι σε μικρότερα κομμάτια..

Ρίξτε το και αυτό στο μείγμα..

Ανακατέψτε και βάλτε το σε ταψάκι.

 

Ρίξτε από πάνω άφθονο τυρί..

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να ροδίσει..

Αφήστε το να κρυώσει λίγο προτού το κόψετε !!

              ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON