ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΛΑΘΙ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Μπορεί κανείς να φανταστεί τη στιγμή που μια φράουλα έπεσε ίσως τυχαία στην απλή κρέμα μιας νοικοκυράς και η ιδέα γεννήθηκε… Γιατί τα γλυκά με φράουλες φαίνεται ότι δεν εφευρέθηκαν στα εργαστήρια διάσημων σεφ αλλά σε επαρχιώτικα σπίτια που διέθεταν στον αγρό τους φρέσκες, μυρωδάτες, ολόγλυκες φράουλες! Από εκεί και πέρα, την τελειοποίηση ανέλαβαν οι ζαχαροπλάστες: τραγανές τάρτες, αέρινες πάβλοβες, κομψές τούρτες choux, κρεμ πατισιέρ, όλες με τη γεύση της φράουλας…

Γλυκά με βάση τα φρούτα υπάρχουν πολλά, η φράουλα όμως ξεχωρίζει. Ασύγκριτο άρωμα, γλύκα και  ευχάριστη υπόξινη χροιά, δένουν τέλεια με οποιαδήποτε κρέμα, ακόμα και με σοκολάτα, ισορροπώντας τη γλυκύτητα. Χαρίζουν άρωμα και ανοιξιάτικη δροσιά δημιουργώντας γλυκίσματα ανάλαφρα και κομψά. Αρκούν ελάχιστα υλικά: η φράουλα μετατρέπεται σε “γλυκό” ακόμα και με σκέτη σαντιγύ! Παράδειγμα, το απόλυτο γλυκό με βάση τη φράουλα, η θρυλική “πάβλοβα”, που γίνεται με απλή μαρέγκα, σαντιγύ και φρέσκες φράουλες…
Καθόλου περίεργο, λοιπόν, που στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής όλοι έχουν ασχοληθεί μαζί της, μερικοί μάλιστα, αφήνοντας κλασικές δημιουργίες. Και, βέβαια,  καθόλου περίεργο που όλα τα ζαχαροπλαστεία έχουν ένα τουλάχιστον γλυκό με φράουλα, συχνά πλέον και όλο το χρόνο. Οι φρέσκες μαγιάτικες φράουλες, όμως, βγάζουν μοναδικό άρωμα και γεύση! 
Τα γλυκά με φράουλα θα λέγαμε ότι ανήκουν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: τάρτες, τούρτες με ζύμη choux, τούρτες τύπου Πάβλοβα με μαρέγκα, σκέτες με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η τάση είναι αφαιρετική σε σχέση με τα παλαιότερα γλυκά (συνήθως τούρτες με πολλά υλικά) και αυτό αναδεικνύει τη γεύση της φράουλας δίνοντας κομψότερο και ελαφρύτερο αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα είναι ότι με ένα υλικό σαν τη φράουλα, less is more…

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ

(Για 2 στρογγυλές  φόρμες διαμέτρου 17 cm)

6 μεγάλα αυγά

240 γρ ζάχαρη

4 βανιλέτες

140 γρ αλεύρι

120 γρ κακάο

2 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ

 

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.

Βάζουμε σε ένα μπώλ το αλεύρι και το κακάο.

Προσθέτουμε μέσα στο μίξερ το μείγμα των αλεύρων κουταλιά-κουταλιά

και στο τέλος  το μπαίκιν πάουντερ  .

Στρώνουμε 2 φόρμες διαμέτρου 17 cm και με χαρτί

ψησίματος που το βουτυρώνουμε καλά.

Καλά είναι να βρέξουμε με νεράκι πρώτα τις φόρμες για να κολλήσει το χαρτί

ψησίματος στα τοιχώματα.

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 150 C.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

 

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στα 2.

Καλά είναι να κόψουμε με μαχαίρι το πάνω μέρος για να ισιώσει.

Είναι καλύτερα να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ..

Έτσι θα κοπούν καλύτερα.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

Διαλύστε μέσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό 3 κουταλιές σοκολάτα σκόνη της Catboury,

μια κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη και ένα σφηνάκι κονιάκ .

Βρέξτε με αυτό το υγρό τα παντεσπάνια σας κάθε φορά προτού

στρώσετε την κρέμα σας .

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ & ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

5 φάκελοι Γκαρνί Σοκολάτα Γιώτης

4 φλυτζάνια γάλα εβαπορέ.

100 γρ κακάο σκόνη άγλυκο κοσκινισμένο

Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο 

να σφίξει.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Βρέξτε  την πρώτη βάση από το παντεσπάνι και στρώστε την πρώτη στρώση κρέμας.

Συνεχίστε με τα υπόλοιπα 3 παντεσπάνια.

Καλύψτε την τούρτα γύρω γύρω με την ίδια κρέμα και βάλτε την στο ψυγείο.

Φτιάξτε το εφέ του καλαθιού χρησιμοποιώντας κορνέ.

Δείτε πως εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=Ht_9B2xN4CQ

 

Εγώ έφτιαξα πρώτα τις κάθετες γραμμές του καλαθιού και μετά 

έφτιαξα τις οριζόντιες γραμμές .

Στολίστε με φρέσκιες φράουλες..

Εγώ προτού βάλω τις φράουλες έβαλα Κουλί φράουλας κάτω από τα φρούτα.

(1 φλιτζάνι ζάχαρη-1,1/2 φλιτζανιού φρέσκιες φράουλες κομμένες στην μέση,

1 σφηνάκι κονιάκ,1 βανίλια).

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και σιγοβράστε ανακατεύοντας 

συχνά για περίπου 15 λεπτά … Αφήστε να κρυώσει και απλώστε το πάνω στην τούρτα.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON