ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΨΗΣΙΜΟ

Μερικοί από εμάς νομίζουμε ότι τα μπισκότα δημιουργήθηκαν κάπως τυχαία, όταν ένας Ολλανδός μάγειρας, για να δοκιμάσει τη θερμοκρασία του φούρνου, έσταξε σε μια πλάκα λίγη από τη ζύμη του κέικ που ετοίμαζε, και έτσι, άθελά του δημιούργησε το πρώτο μπισκότο.

E2386D3995A1E8759FDE5914691F7C95

Όμως, οι ιστορικοί της γαστρονομίας φρόντισαν να το ψάξουν λίγο περισσότερο. Ξεκίνησαν από τη νεολιθική εποχή, όταν, πριν από 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι έψηναν σε καυτές πέτρες καρπούς σιτηρών ανακατεμένους με νερό και χαρακτήρισαν τα μπισκότα ως ”απογόνους” των πρώτων αυτών μαγειρεμένων τροφών. Η παράδοση θέλει την πρώτη αυτή μορφή μπισκότου να εμφανίζεται στην Κίνα, όπου παρασκευάζονταν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι, φρούτα και άλλα.

Υπάρχουν επίσης αναφορές, πως οι Ασσύριοι παρασκεύαζαν ένα λεπτό παξιμάδι από ζύμη κριθαριού και σιταριού, που το τοποθετούσαν σε πήλινα βάζα και το ζέσταιναν στη θράκα.

Χιλιετίες αργότερα, σε αιγυπτιακό τάφο του 2.500 π.Χ., βρέθηκαν απεικονίσεις εργατών που συνδαυλίζουν τη φωτιά ενός φούρνου στον οποίο ψήνονται “παξιμάδια”. Σήμερα ξέρουμε, ότι οι Αιγύπτιοι ναύτες έπαιρναν στα ταξίδια τους …ξηρά τροφή! Επρόκειτο για λεπτές φέτες ψωμιού από κεχρί, που το ονόμαζαν “dhourra”.

1and10a

Στους αρχαίους χρόνους συναντάμε στην ελληνική κουζίνα τους “πλακούντες”, που είναι μακρινοί πρόγονοι των πιτών και των κέικ. Η ζύμη τους ήταν παρόμοια με τη ζύμη των ψωμιών, πλην όμως ήταν εμπλουτισμένοι με γάλα, λίπος, μπαχαρικά, μυρωδικά και μέλι. Πλακούντες έφτιαχναν όλοι οι λαοί της Μεσογείου, αλλά πιο φημισμένοι ήταν αυτοί των Αθηνών και της Χίου. Στα περσικά ανάκτορα οι πλακούντες ήταν το αγαπημένο γλυκό των βασιλιάδων, οι οποίοι είχαν έλληνες μάγειρες που τους έφτιαχναν.

Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν ανάμεσα στα διάφορα είδη ψωμιού και έναν χαρακτηριστικό τύπο, το “στρατιωτικό άρτο” ή “άρτο του ναυτικού” (το ονόμαζαν buccellum). Σύμφωνα με τον αρχαίο Ρωμαίο καλοφαγά Απίκιο, ήταν φτιαγμένος από αλεύρι, το οποίο άφηναν να μουσκέψει στο νερό επί τριάντα μέρες χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε αλάτι ούτε μαγιά. Αφού το ψωμί στέγνωνε από το πρώτο ψήσιμο, το έκοβαν σε κομμάτια και το έψηναν ξανά με μέλι και πιπέρι, για να μπορέσει να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για μεγάλης διάρκειας ταξίδια, η ζύμη ψηνόταν μέχρι και τέσσερις φορές.

Τον 7ο αιώνα στην Περσία,οι αρτοποιοί είχαν εξελίξει τα “παξιμάδια – μπισκότα” προσθέτοντας στη ζύμη αβγά, βούτυρο και κρέμα, ενώ τα γλύκαιναν με φρούτα και μέλι. Στη συνέχεια, με τη μουσουλμανική εισβολή στην Ισπανία, τις Σταυροφορίες και την ανάπτυξη του εμπορίου των μπαχαρικών, τα γλυκά αυτά μπισκότα εξαπλώθηκαν γρήγορα από την Αραβία στη βόρεια Ευρώπη.

main_enterprise-of-the-month-papadopoulos-1932-

Η ονομασία μπισκότο για όλα αυτά τα παρασκευάσματα καθιερώθηκε το μεσαίωνα στην Αγγλία (bisquite). Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική ονομασία panis biscotus, που σημαίνει “ψωμί ψημένο δύο φορές” (bis: δυο, coquere: ψήνω). Στην Αμερική τα λένε cookies και μάλλον αυτή η ονομασία προήλθε από το ολλανδικό koekje (τη χρησιμοποιούσαν από το 1703), που σημαίνει ”μικρή ή στρογγυλή τούρτα”. Η διαφορά ανάμεσα στο ολλανδικό koekje και το αγγλικό μπισκότο ήταν ότι το πρώτο φούσκωνε ελαφρώς όσο ψηνόταν, ενώ το δεύτερο όχι. Όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αμερική, οι δυο λέξεις και το ίδιο, αλλά διαφορετικό νόημά τους άρχισαν να συμπίπτουν. Μετά δε από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας με την Αγγλία η λέξη cookie σήμαινε μπισκότο. Σήμερα στην Αμερική, η λέξη cookie αντιπροσωπεύει περισσότερο το ελαφρώς ψηλό μπισκότο, ενώ η λέξη biscuit χρησιμοποιείται για τραγανό ψωμί που έχει ψηθεί μόνο μια φορά. Στα ιταλικά η λέξη biscotto χρησιμοποιείται ευρύτατα για προϊόντα που έχουν ψηθεί δυο φορές.

Σε ελληνικούς οδηγούς μαγειρικής και στις διαφημίσεις των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα συναντάμε την ονομασία “δίπυρον”, ενώ σε παλαιότερα κείμενα τον “διπυρίτη άρτο” και τον “πλακούντα”.

01_General

Στο τέλος του 14ου αιώνα, στους δρόμους του Παρισιού και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων πωλούνταν κάποιου τύπου κουλούρια, τα οποία πήραν στη συνέχεια τη μορφή μπισκότου – γκοφρέτας. Κατά την Αναγέννηση, που ακολούθησε το Μεσαίωνα, δεν υπήρχε οδηγός μαγειρικής που να μην έδινε εντολές για την παρασκευή μυρωδάτων μπισκότων. Ο οδηγός του Thomas Dawson “Goode Huswife’s Jewel” (1596) ήταν ένας από τους πρώτους, που μυούσε τον κόσμο στις υπέροχες γεύσεις αυτών των γλυκών πειρασμών.

Το 16ο αιώνα, τα πρώτα μπισκότα φτάνουν στην Αμερική από Άγγλους, Σκοτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες. Η παλαιότερη αναφορά στα μπισκότα -τουλάχιστον στις αγγλοσαξονικές χώρες- συναντάται στην αφήγηση του εξερευνητή Sir Martin Frobisher (1535-1594), κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ακτή του Ατλαντικού της βόρειας Αμερικής το 1577. Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η τροφή των ναυτικών του ήταν μια λίβρα μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρα ημερησίως.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2803201737386 (2)

800 γρ μπισκότα σπασμένα σε κομματάκια( εγώ χρησιμοποίησα Μιράντα,πτί μπέρ και digestives)

100 γρ καρύδια η φουντούκια ελαφρά καβουρντισμένα

200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

60 γρ κακάο άγλυκο σκόνη

240 ml χλιαρό νερό

150  γρ φυτική μαργαρίνη

12 σταγόνες υγρή βανίλια Spice Drops η 2 βανίλιες σκόνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

170 γρ φυτική κρέμα γάλακτος 35%

170 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

2803201737290 (2)

Σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια και βάλτε τα σε μεγάλο μπώλ.

Βάλτε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρντίστε τα σε μέτρια φωτιά

ανακατεύοντας  συνεχώς για περίπου 5 λεπτά για να βγάλουν το άρωμα τους .

2803201737297 (2)

Ρίξτε τα μέσα στο μπώλ με τα μπισκότα.

2803201737304 (2)

Σε ένα κατσαρολάκι  βάλτε μέσα την ζάχαρη και το κακάο..

Ανακατέψτε καλά και προσθέστε σταδιακά το νερό ανακατεύοντας συνεχώς  με ένα

σύρμα η ένα μεγάλο κουτάλι..

2803201737308 (2) 2803201737319 (2)

Βάλτε το κατσαρολάκι στην φωτιά και προσθέστε μέσα την μαργαρίνη.

Ανακατέψτε να λιώσει και βράστε για 7-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά..

2803201737315 (2) 2803201737330 (2)

Προσθέστε την βανίλια .

Αδειάστε το στο μπολ των  μπισκότων ..

2803201737337 (2) 2803201737341 (2)

Ανακατέψτε καλά..

Στρώστε το μείγμα  με ένα κουτάλι σε μια κουμπωτή φόρμα διαμέτρου 26 εκ .

Βάλτε το στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει.

2803201737343 (2) 2803201737349 (2)

Φτιάξτε την γκανάς .. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος και μόλις

φτάσει κοντά στον βρασμό ,αφαιρέστε από την φωτιά και ρίξτε μέσα την

κουβερτούρα..

Αφήστε στην άκρη για 5 λεπτά και μετά ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί.

Στρώστε την γκανάς πάνω από το γλυκό σας .

2803201737351 (2)

Βάλτε την  ξανά στο ψυγείο για 3-4 ώρες προτού την σερβίρετε.

Ξεκουμπώστε προσεκτικά την φόρμα και διακοσμήστε όπως εσείς θελετε..

2803201737383 (2)

Με ξηρούς καρπούς,πολύχρωμη τρούφα,φλέικς λευκής σοκολάτας κτλ…

2803201737381 (2)

Εμείς την στολίσαμε με ανοιξιάτικη διάθεση.

2803201737393 (2)

(Όλη η διακόσμηση έγινε με ζαχαρόπαστα).

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON