ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΧΙΟΝΑΤΗ

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι ένα παραδοσιακό Ευρωπαϊκό παραμύθι. Η γνωστότερη εκδοχή του είναι εκείνη από την συλλογή των Αδερφών ΓκριμΠαιδικά και Σπιτικά Παραμύθια (Kinder- und Hausmärchen) με πρώτη δημοσίευση το 1812 με το όνομα Η Μικρή Χιονάτη / Χιονατούλα (Schneewittchen) και έχοντας την προέλευσή της στο Σπέσαρτ της Γερμανίας.

Είναι  η πρώτη από τις πριγκίπισσες της Disney που εμφανίζεται στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ ΝτίσνεϋΗ Χιονάτη και οι επτά νάνοι, παραγωγής 1937.

Η Χιονάτη ονομάστηκε έτσι γιατί είχε υπερβολικά λευκή επιδερμίδα.

Το 1994, ο Γερμανός επιστήμονας, Eckhard Sander, δημοσιεύσε το εξής: Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit; ( Χιονάτη: Είναι αλήθεια ένα παραμύθι; ). Στο άρθρο αυτό, επισημαίνει ενδιαφέρουσες ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας των Grimm και τη ζωή της Margarete von Waldeck (1513-1534) – οι ομοιότητες που επεσήμανε μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Margarete ήταν η πραγματική Χιονάτη.

Η Margarete ήταν κοντέσα ,κόρη του Φιλίππου IV, German Count von Waldeck-Wildungen. Στην ηλικία των 16 ετών, είχε σταλεί να ζήσει στις Βρυξέλλες, όπου τράβηξε την προσοχή ενός νεαρού πρίγκιπα που θα γινόταν αργότερα ο Φιλίππος Β ‘της Ισπανίας. Οι δυο τους έγιναν εραστές, προς μεγάλη απογοήτευση της μητριά της, που τη μισούσε, και του πατέρα του Φιλίππου, του βασιλιά της Ισπανίας. Ένας γάμος μεταξύ της Margarete και του νεαρού Φίλιππου θα ήταν πολιτικά πολύ άβολο.

Έτσι, ο Sander και άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι στήθηκε μια δολοπλοκία  για να τελειώσει η  σχέση τους με βίαιο τρόπο. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ισπανοί αξιωματικοί δηλητηρίασαν την νεαρή 21 ετών κοπέλα, με τρόπο ώστε να μοιάζει με ασθένεια. Ο Sander, για παράδειγμα, αναφέρει ως απόδειξη ένα σημείωμα της Μαργκαρέτε, γραμμένο λίγο πριν πεθάνει. Η  γραφής της φανερώνει τρέμουλο των χεριών το οποίο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι σύμπτωμα δηλητηρίασης.

Αν και η μητριά της πέθανε πριν από την Margarete, το μίσος της για την νεαρή γυναίκα έχει μεγάλη ομοιότητα με το παραμύθι των Grimm.

Άλλες ομοιότητες με την ιστορία της Χιονάτης:

Οι 7 Νάνοι :H  Margarete μεγάλωσε στην πόλη Bad Wildungen, όπου ο αδελφός της είχε πολλά ορυχεία χαλκού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά τα ορυχεία ήταν μικρά παιδιά. Συχνά καχεκτικά στην ανάπτυξη τους από τον υποσιτισμό και τις συνθήκες εργασίας και σπάνια ζουν έως τα 20, τα παιδιά αυτά τα ανέφεραν ως νάνοι αν και δεν ήταν.

Το δηλητήριασμένο μήλο:Ο  Sander κάνει επίσης αναφορά στον Bad Wildungen έναν άνδρα που συνελήφθη για την παροχή δηλητηριασμένων μήλων σε παιδιά που πίστευε ότι τον είχαν κλέψει. Ο Sander πιστεύει ότι οι Grimm γνώριζαν  το περιστατικό και το πρόσθεσαν στο παραμύθι.

Χρώμα μαλλιών : Η Margarete ήταν μια όμορφη γυναίκα με ξανθά μαλλιά. Η νεότερη έκδοση της Χιονάτης τονίζει τα μαύρα της μαλλιά, αλλά η αρχική έκδοση του παραμυθιού των Grimm  αναφέρει ότι τα μαλλιά της Χιονάτης ήταν “κίτρινα”. Αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει τίποτα, αλλά προσθέτετε  στα υπόλοιπα στοιχεία.

Είναι δύσκολο να δοθεί μια οριστική θετική απάντηση στο ερώτημα αν η Margarete ήταν η έμπνευση για την Χιονάτη, αλλά ο Eckhard Sander και άλλοι έχουν παρουσιάσει ισχυρά επιχειρήματα ως προς το γιατί θα πρέπει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.  Ποιός ξέρει………

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

0302201527076 (2)

(Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 18 cm)

3 μεγάλα αυγά

120 γρ ζάχαρη

70 γρ αλεύρι

60 γρ κακάο

2 βανιλέτες

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.

Βάζουμε σε ένα μπώλ το αλεύρι και το κακάο.

Προσθέτουμε μέσα στο μίξερ το μείγμα των αλεύρων κουταλιά-κουταλιά

και στο τέλος  το μπαίκιν πάουντερ  .

Βουτυρώνουμε ένα σκεύος διαμέτρου 18 cm και το στρώνουμε με χαρτί

ψησίματος που το βουτυρώνουμε και αυτό.

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 170-1800 C.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε στα 3.

Είναι καλύτερα να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ..

Έτσι θα κοπεί καλύτερα.

0712201530231 (2)

Συνταγή εδώ για το μεγάλο παντεσπάνι   http://koykoycook.gr/?p=5430

 

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

1112201634790-2

Διαλύστε μέσα σε 1 μεγάλο φλιτζάνι ζεστό νερό 3 κουταλιές σοκολάτα σκόνη

 της Cadboury μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ και βρέξτε τα παντεσπάνια

σας με ένα πινέλο.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1701201421310 (2)

8 φάκελοι Γκαρνί ζαχαροπλαστικής κακάο

4 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο

4 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο

4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει..

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ 

0302201736397 (2)

 Για το καραμελωμένο μήλο συνταγή εδώ  https://koykoycook.gr/?p=23963

0302201736385 (2)

Θα χρειαστείτε ζαχαρόπαστες στα χρώματα της Χιονάτης δηλαδή κίτρινη,κόκκινη,

μπλε και λευκή καθώς και λίγη πράσινη για τα φυλλαράκια του μήλου.

0302201736363 (2)

Ποτίστε το πρώτο μεγάλο παντεσπάνι και στρώστε ένα στρώμα κρέμα σοκολάτα.

Συνεχίστε με τα υπόλοιπα.

0302201736365 (2)

Αλείψτε όλη την μεγάλη τούρτα βάση με κρέμα σοκολάτα.

Ανοίξτε με πλάστη σε καθαρή επιφάνεια πασπαλισμένη με άχνη την κίτρινη ζαχαρόπαστα .

Μεταφέρουμε το φύλλο τυλιγμένο πάνω στον πλάστη.

Βάζουμε το φύλλο πάνω στην πρώτη  τούρτα και πολύ προσεκτικά

και την  πιέζουμε την  να κολλήσει .

Μπορείτε να το κάνετε με τα χέρια σας η με το ειδικό εργαλείο.

0302201736368 (2)

Φροντίστε να μην αφήσετε κενά αέρα ανάμεσα στην τούρτα και την ζαχαρόπαστα.

Εμείς  κάναμε το εφέ του φορέματος της Χιονάτης(με βολάν ζαχαρόπαστας γύρω γύρω).

Συνεχίστε με το μικρό παντεσπάνι.

0302201736373 (2)

Αφού τελειώσετε με την γέμιση καλύψτε το και αυτό με την κρέμα σοκολάτα

(προσεκτικά για να μην λερώσετε την κίτρινη ζαχαρόπαστα από κάτω).

Δεν χρησιμοποιήσαμε βουτυρόκρεμα για να κολλήσουμε την ζαχαρόπαστα πάνω 

στις τούρτες αλλά την ίδια κρέμα από την γέμιση.

0302201736379 (2)

Βάλτε στο πάνω μέρος του μικρού παντεσπανιού κόκκινη ζαχαρόπαστα και 

μετά καλύψτε όλη με μπλέ ζαχαρόπαστα.

0302201736381 (2)

Ανοίγουμε με κοφτερό μαχαιράκι το πάνω μέρος της μικρής τούρτας .

(κάθετα-οριζόντια-διαγώνια σε κύκλο).. και το ανοίγουμε προσεκτικά.

Πασπαλίζουμε το άνοιγμα με βρώσιμα χρυσά φλέικς και βάζουμε εκεί το μήλο μας.

0302201736392 (2)

Λεπτομέρεια : με ένα μικρο κουπάτ για φύλλα κόβουμε 3 μικρα πράσινα φυλλαράκια 

από ζαχαρόπαστα και τα βάζουμε πάνω στο μήλο.

0302201736383 (2)

Κόψτε μια χονδρή λωρίδα κόκκινη ζαχαρόπαστα και κάντε μια <ζώνη> στην μικρή τούρτα.

Φτιάξτε ένα άσπρο τριαντάφυλλο (οδηγίες εδώ https://koykoycook.gr/?p=9480 ) και

κολλήστε το με νεράκι η βρώσιμη κόλλα πάνω στην κόκκινη ζώνη.

0302201736390 (2)

Με ένα μικρο κουπάτ φιογκάκι κόψτε μικρούς φιόγκους και κολλήστε τους με νερό

η βρώσιμη κόλλα γύρω γύρω πάνω στην μεγάλη τούρτα (στην κίτρινη ζαχαροπαστα).

0302201736404 (2)

Έτοιμη .. Μαζί με την τούρτα  προσφέρετε και καραμελωμένα μηλαράκια στους 

μικρούς προσκεκλημένους σας ..

0202201736340 (2)

Θα τα χαρούν ιδιαίτερα.

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Oλα τα υλικά διακόσμησης είναι από το Carousel ,Samos http://www.vefashousesamos.gr/)
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON