Πολύ μακριά από τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «αμερικανιές» -burgers, hot dogs, club sandwitches, fried chicken, beefsteaks- είναι η συνταγή που σας προτείνουμε εδώ. Η αμερικάνικη κουζίνα, η παραδοσιακή, με βάσεις από όλες τις ευρωπαϊκές κουζίνες απ΄ όπου ήλθαν οι πρώτοι άποικοι, είναι τεράστια. Προσαρμόσθηκε στα νέα υλικά που βρήκε εκεί, καταγράφηκε για πρώτη φορά –μέρος της- στο βιβλίο American cookery από την Amelia Simmons (εκδόθηκε το 1796) και είναι διαφορετική από πολιτεία σε πολιτεία -και οι ΗΠΑ έχουν 50 πολιτείες… Όχι ότι το τηγανητό κοτόπουλο δεν είναι πραγματικά τυπικό φαγητό του Νότου, όχι ότι το μπάρμπεκιου δεν ηγεμονεύει στις Μεσοδυτικές πολιτείες και βεβαίως τα beefsteaks διαπρέπουν, αφού οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βοδινού κρέατος στον κόσμο. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν σύνθετα μαγειρευτά καταπληκτικά, όπως το gumbo της Λουϊζιάνα στα νότια, σούπες υπέροχες όπως το clam chowder της Βοστώνης στα βόρεια, παναμερικανική coleslaw, τα αγαπημένα crabs cakes του Maryland στο βόρειο κομμάτι του Ατλαντικού και καμιά τρακοσαριά ακόμα ωραίες συνταγές, που δεν θα φανταζόμαστε ποτέ πως έρχονται από τις ΗΠΑ.
Σήμερα εδω θα φτιάξουμε ένα κλασσικό γλυκό της Βοστώνης … Το Boston chocolate cream pie ..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
(Για στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20-22 cm)
3 μεγάλα αυγά
120 γρ ζάχαρη
70 γρ αλεύρι
50 γρ κόρν φλάουερ
2 βανιλέτες
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.
Προσθέτουμε μέσα στο μίξερ το αλεύρι και το κόρν φλάουερ κουταλιά-κουταλιά
και στο τέλος το μπαίκιν πάουντερ .
Βουτυρώνουμε ένα σκεύος διαμέτρου 22 cm και το στρώνουμε με χαρτί
ψησίματος που το βουτυρώνουμε και αυτό.
Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 160 C.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε στα 2.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
500 γρ φρέσκο γάλα
3 βανίλιες
5 κρόκοι αυγού
125 γρ ζάχαρη λευκή
25 γρ μαλακό αλεύρι
25 γρ κόρν φλάουερ
50 γρ βούτυρο
Ζεστάνετε το γάλα με τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά.
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα και προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Προσθέστε το μείγμα του μίξερ στην κατσαρόλα.
Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει φυσαλίδες..
Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά να λιώσει εντελώς..
Αφήστε στην άκρη την κρέμα σκεπασμένη με μια μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα να κρυώσει καλά.
Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε την λευκή ζάχαρη με καστανή η μαύρη ..
Η κρέμα σας θα έχει γεύση μελιού και θα είναι εμφανιασιακά σαν κρέμα μόκα,
ειδικά αν βάλετε μαύρη ζάχαρη.(Εμείς εδώ φτιάξαμε κρέμα με μαύρη ζάχαρη).
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ
125 γρ κρέμα γάλακτος
125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 72% κακάο ΙΟΝ
Φέρτε την κρέμα γάλακτος σε βρασμό .
Τραβήξτε απο την φωτιά και ρίξτε μέσα την σοκολάτα ..
Αρωματίστε αν θέλετε με λίγες σταγόνες εσάνς ρούμι..
Αφήστε να κρυώσει προτού την χρησιμοποιήσετε.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Κόψτε το παντεσπάνι στα 2.
Στρώστε την κρέμα σας με μια σπάτουλα.
Βάλτε απο πάνω το δεύτερο παντεσπάνι.
Καλύψτε με την γκανάς..
Στολίστε αν θέλετε με λεπτές γραμμές λιωμένης λευκής σοκολάτας (με λεπτό κορνέ).
Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει για 1 ώρα..
Σερβίρετε με ζεστό καφέ η τσάι..
Η γεύση του θα σας θυμίσει μεγάλο κώκ.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)