ΚΕΙΚ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ(ORANGE CURD)

Το «curd», σε ελεύθερη απόδοση νομίζω η καταλληλότερη μετάφραση είναι πολτός, μια κρέμα που γίνεται συνήθως με λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι ή σμέουρο.
Τα βασικά συστατικά είναι ασπράδια αυγών, ζάχαρη, χυμό φρούτων και φλούδα εσπεριδοειδούς μαγειρεμένα σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε κάποιες συνταγές υπάρχουν και οι κρόκοι και βούτυρο.
Το «curd» λεμονιού (lemon curd) παραδοσιακά σερβιριζόταν με ψωμί ή Scones (σκόουνς) στο απογευματινό τσάι σαν εναλλακτικό της μαρμελάδας και σαν γέμισμα σε κέικ, παστάκια και τάρτες
H λεμονόπιτα, φτιάχνεται με κρέμα λεμονιού (lemon curd) και μαρέγκα και έχει υπάρξει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά στην Αγγλία και στις Ηνωμένες πολιτείες από τον 19ο αιώνα.
Οι «curds» είναι διαφορετικές από τις κρέμες και την γέμιση για πίτες γιατί περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χυμό και ξύσμα που τους δίνει μια πολύ πιο έντονη γεύση.

Συνήθως δεν σερβίρονται μόνες τους.
Άλλες παραλλαγές είναι με βατόμουρα,μύρτιλλα, μανταρίνια, φρούτα του πάθους ,μάνγκο κ.α.

Το curd λεμονιoύ η πορτοκαλιού πρέπει να γίνει με φρέσκα φρούτα και κατά προτίμηση βιολογικά για να είσαστε σίγουρη ότι το ξύσμα δεν θα είναι γεμάτο χημικά.

Μην χρησιμοποιήσετε  συσκευασμένο χυμό ,. Κατά την επιλογή των φρούτων ψάξτε αυτά που είναι ευώδη με λαμπρά χρωματισμένα ελαιούχα  δέρματα  και χωρίς στίγματα στο φλοιό τους.

Πριν ξύσετε τον εξωτερικό φλοιό σιγουρευτείτε ότι έχετε πλύνει το λεμόνι η το πορτοκάλι πολύ καλά (το σαπούνι και το νερό είναι καλύτερα). Όταν ξύνετε το φρούτο αποφύγετε το άσπρο εσωτερικό του γιατί είναι πικρό.

Read more : http://www.glykokyriakis.gr/content/lemon-curd-%CE%BA%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

350 γρ βούτυρο μαλακό

350 γρ καστανή ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού υγρή εσάνς βούτυρο-καραμέλα

350 γρ αυγά

350 γρ γάλα εβαπορέ

350 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν

Χτυπήστε  στο μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη.

Προσθεστε την εσάνς και τα αυγά (ένα-ένα).

Ρίξτε εναλλάξ στο μείγμα το γάλα και το αλεύρι.

Προσθέστε στο τέλος το μπαίκιν πάουντερ..

Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά 2 κουμπωτές φόρμες 24 εκ. διάμετρο.

Αν ο φούρνος σας είναι μικρός και δεν χωράει και τις 2 φόρμες  κανε το κέικ

σε 2 δόσεις …

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 150-160 C (αέρα και αντιστάσεις) για 30 λεπτά περίπου ..

Βυθίστε μια οδοντογλυφίδα να δείτε άμα ψήθηκε το κέικ μέχρι μέσα..

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ(CURD)

6 κρόκους αυγών

3/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

45 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

1/ 4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό λεμόνι συν μισή κουταλιά της σούπας

1 βανιλέτα Αλσα

113 γρ βούτυρο από το ψυγείο κομμένο σε κυβάκια

Βάλτε τα 6 πρώτα υλικά σε μια αντικολλητική κατσαρόλα .

Ανακατέψτε με ένα σύρμα να ενωθούν(εκτός φωτιάς) ..

Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε συνέχεια περίπου για 10-12 λεπτά ..

Το μείγμα θα αφρίσει λίγο και μετά θα αρχίσει να πήζει ..

Σβήστε το μάτι της κουζίνας  και προσθέστε στην κατσαρόλα

σταδιακά το βούτυρο μέχρι να λιώσει ..

Βάλτε την κρέμα σε μπώλ και σκεπάστε την με σελοφάν ακριβώς

πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα..

Βάλτε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου ..

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Αφού κρυώσουν καλά τα κέικ αλείβουμε το πρώτο με μια δόση κρέμας.

Συνεχίζουμε με το δεύτερο κέικ..

Διακοσμούμε με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε μαζί με καφέ η τσάι..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON