ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.

Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύριαυγάζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Σε άλλα μέρη επικρατούν άλλοι τρόποι κατασκευής με μπαχαρικά κ.α. Στη δυτική Μακεδονία αντί για την «πολίτικη» Βασιλόπιτα συχνά η βασιλόπιτα είναι μια τυρόπιτα ή πρασόπιτα. Βασικό όμως κοινό γνώρισμα είναι ότι στο εσωτερικό όλων τοποθετείται νόμισμα, συνήθως κοινό όμως σε ορισμένες περιπτώσεις χρυσό (κωσταντινάτο) ή ασημένιο. Στην ελληνική επαρχία, ανάλογα με το έθιμο, τοποθετείται στο εσωτερικό της βασιλόπιτας μικρό κομμάτι άχυρου, κληματόβεργας ή ελιάς ή, σε κτηνοτροφικές περιοχές, ένα μικρό κομμάτι τυρί, για να φέρουν καλή τύχη στην παραγωγή. Σε άλλα μέρη, αντί αυτού κατασκευάζουν μικρό στεφάνι από κληματόβεργες που όποιος το βρει στα χωράφια θα είναι τυχερός στα σπαρτά, ή στην ελαιοπαραγωγή ή στο κρασί κλπ.

Συχνά γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους, με σειρές αποφλοιωμένων αμυγδάλων ή με ζάχαρη .

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ(για ταψάκι 26 εκ.)

2912201635512-2

275 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό η μαργαρίνη

200 γρ ζάχαρη άχνη

ξύσμα από 1  μεγάλο πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

3 αυγά

100 γρ γάλα φρέσκο

15 γρ καλό κονιάκ

300 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

100 γρ κακάο

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

70 γρ φουντούκι χοντροκομμένο

2912201635433-2

Βάλτε τα 4 πρώτα  υλικά στο μίξερ και δουλέψτε τα αρχικά σε αργή ταχύτητα για 1 λεπτό.

Συνεχίστε σε γρήγορη ταχύτητα να αφρατέψουν και να ενσωματωθούν.

2912201635441-2

Aναμείξτε τα αυγά ,το γάλα και το κονιάκ σε ένα μπολ .

Χτυπήστε τα ελαφρά με το σύρμα  για να σπάσουν τα αυγά.

Προσθέστε το μείγμα των αυγών  μέσα στο μίξερ

σταδιακά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

2912201635437-2

Βάλτε σε ένα μπώλ το αλεύρι , το κακάο ,το μπέικιν και το φουντούκι.

Προσθέστε σταδιακά με ένα κουτάλι το μείγμα των αλεύρων μέσα στο μίξερ χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.

Αλείψτε  ένα ταψάκι διαμέτρου 26 εκατοστών με βούτυρο και στρώστε το με χαρτί ψησίματος ..

Βουτυρώστε καλά και το χαρτί .

2912201635448-2

Ρίξτε μέσα το μείγμα και ισιώστε το με σπάτουλα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Δοκιμάστε αν έχει ψηθεί καρφώνοντας την με ένα σουβλάκι.

2912201635451-2

Αφήστε την να κρυώσει καλά . 

 

 
ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

2912201635460-2

125 γρ κουβερτούρα 72% κακάο

125 γρ κρέμα γάλακτος 35%

Βάλτε σε  σιγανή φωτιά σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. ..

Προσθέστε την σοκολάτα και ανακατέψτε καλά..

Αφήστε την να κρυώσει λίγο.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

2912201635458-2

300 γρ Πουρέ κάστανου άγλυκο σε κονσέρβα 

250 γρ Πουρέ κάστανου γλυκό με άρωμα βανίλια

Χτυπήστε πολυ καλά στο μίξερ τους 2 έτοιμους πουρέδες κάστανου μαζί…

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

2912201635469-2

Αλείψτε την βασιλόπιτα  με το γλάσο σοκολάτας..

Αφήστε να κρυώσει ..

2912201635481-2 2912201635473-2

Διακοσμήστε την φτιάχνοντας ένα στεφάνι από κρέμα κάστανου με ειδικό κορνέ.

2912201635506-2

Βάλτε περιμετρικά  πράσινα φύλλα γκύ  από ζαχαρόπαστα .

2912201635518-2

Φτιάξτε με λίγη κόκκινη ζαχαρόπαστα το 2017 και βάλτε το στο κέντρο .

2912201635509-2

Για σοβαρούς σοκολατομανείς..

2912201635504-2

Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε !!

Χρόνια πολλά!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON