ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ & ΒΥΣΣΙΝΑ

Το βύσσινο είναι φρούτο αγαπημένο και στην κυριολεξία συνυφασμένο με τη μυρωδιά της μαστίχας και τη γλύκα της παγωμένης βανίλιας. Όσοι πρόλαβαν, θυμούνται τη σπιτική, νόστιμη, παγωμένη βυσσινάδα που πρόσφερε η οικοδέσποινα το κατακαλόκαιρο στους επισκέπτες της. Δεν ξεχνούν επίσης ότι το γυάλινο βαζάκι με το γλυκό βύσσινο γινόταν ανάρπαστο σε όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας, γι’ αυτό και κρυβόταν επιμελώς σε κάποιο μυστικό ντουλάπι, ώστε να μην αδειάσει σε απρόβλεπτο χρόνο. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του χρησιμοποιούνται συχνά σε φαρμακευτικά σιρόπια και σκευάσματα.

Δεν το τρώνε όμως όλοι οι λαοί ως γλύκισμα. Όσοι αντέχουν την ξινή αλλά αρωματική γεύση του, απολαμβάνουν το φρούτο στη φυσική του κατάσταση ή αποξηραμένο, οπότε είναι εξαιρετικό για δίαιτα. Θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και για τις αρθρίτιδες, αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C (ωμό) και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως ανθοκυανίνες (περισσότερες από ό,τι στα κεράσια), που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαβερά επακόλουθά τους στον οργανισμό. Επομένως αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων, τις φλεγμονές και ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιοαγγειακά προβλήματα. Οι αθλητές με καταπονημένους μυς πίνουν τον χυμό του ως παραδοσιακή παυσίπονη συνταγή. Οι 17 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει του προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ δύο από αυτές (καμπφερόλη, κουερσετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση. Η δε βιταμίνη Α που εμπεριέχει, είναι δεκαπλάσια από ό,τι στα κεράσια.

http://www.diadrastika.com/2012/08/blog-post_2408.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(20 ταρτάκια περίπου)

0701201735786-2

450 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί για τα ταρτάκια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

180 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

85 γρ σοκολάτα γάλακτος

85 γρ σοκολάτα πραλίνα

30 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας μερέντα

60-70 βύσσινα (3-4 για κάθε ταρτάκι)

20 μικρές θήκες κάπκεικς από σιλικόνη

2801201421807-2 2801201421810-2

2801201421811-2 2801201421813-2

Βάλτε μια κουταλιά της σούπας λιωμένη κουβερτουρα στην θήκη από σιλικόνη και

περιστρέψτε το έτσι ώστε η σοκολάτα να πάει παντού .

0701201735737-2

Αφήστε τα να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Αφήστε τα να κρυώσουν και να σφίξει καλά η σοκολάτα(όχι στο ψυγείο).

Βγάλτε τις θήκες σιλικόνης προσεχτικά από τα σοκολατένια ταρτάκια  σαν να ξεφλουδίζετε φρούτο .

0701201735731-2 0701201735735-2

Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος ( να φτάσει σε βρασμό).

Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα τις σοκολάτες, το βούτυρο και την μερέντα.

Ανακατέψτε να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

0701201735747-2

Βάλτε μέσα στα ταρτάκια τα βύσσινα.

Ρίξτε το μείγμα της γκανάς στα ταρτάκια να μισοσκεπάσουν τα βύσσινα,

(εγώ χρησιμοποίησα κορνέ μιας χρήσης).

0701201735797-2

Αφήστε τα να σφίξουν.

0701201735795-2

Υπέροχα κεράσματα .

0701201735764-2

Η ξινή αρωματική γεύση του βύσσινου ισορροπεί την γλύκα  της σοκολάτας.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON