ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Ένα από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά με ανατολίτικο αέρα. Τραγανά σαραγλάκια που μοσχοβολάνε βούτυρο. Ένα γλυκό, πολύ εύκολο για να το φτιάξουμε στο σπίτι.

Έχοντας φτιάξει δεκάδες ταψιά από αυτό το καταπληκτικό γλυκάκι στα ξενοδοχεία που δουλεύω πρέπει να σας ομολογήσω ότι  δύσκολα σταματάει κανείς στο ένα κομμάτι..

Ήρθε λοιπόν η ώρα να τα φτιάξω και στο σπίτι…Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές όλοι αναζητάμε αυτά τα παραδοσιακά γλυκά που έφτιαχνε η μάνα μας και η γιαγιά μας όταν ήμασταν μικροί και γέμιζαν τις παιδικές μας αναμνήσεις με αρώματα οικογενειακής θαλπωρής.

Διάλεξα να τα φτιάξω με φιστίκι Αιγίνης γιατί με το καρύδι μου θυμίζουν πιο πολύ μπακλαβαδάκια.

Επίσης γίνονται υπέροχα και με καβουρντισμένη ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2006201529295-2

500 γρ ζάχαρη

500 ml νερό

1 μεγάλη κουταλιά της σούπας γλυκόζη

1 λεμόνι ολόκληρο και ένα πορτοκάλι ολόκληρο

Βράστε όλα τα υλικά μαζί για 15-20 λεπτά ανακατεύοντας στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει καλά..

Εγώ το φτιάχνω από την προηγούμενη μέρα και το βάζω στο ψυγείο.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΡΑΓΛΑΚΙΑ

1912201635092-2

1,1/2 συσκευασίες κρούστα κανάκη κίτρινη συσκευασία

500 γρ φιστίκι Αιγίνης ελαφρά καβουρδισμένο στον φούρνο για 10 λεπτά

1 φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη

1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/3 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

500 γρ βούτυρο (Lurpack, Adoro) λιωμένο

1912201635098-2

Καβουρδίστε το φιστίκι και κρατήστε στην άκρη μισό φλιτζάνι φιστίκι για  την διακόσμηση.

Ψιλοκόψτε το υπόλοιπο στο μούλτι.

Βουτυρώστε ένα μακρόστενο πυρέξ ..

1912201635162-21912201635136-2

Εμείς κάναμε με τα υλικά που σας δίνουμε παραπάνω ένα πυρέξ συν ένα μικρό ταψάκι

που το πήγαμε δώρο.

Βάλτε το ψιλοκομμένο φιστίκι , την ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπώλ.

1912201635108-2

Στρώστε ένα φύλλο κρούστας  στο πάγκο σας και βουτυρώστε το με ένα πινέλο .

Ρίξτε από πάνω βροχηδόν μείγμα από το φιστίκι(όχι πολύ).

Τυλίξτε το φύλλο με την βέργα σας η αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε μια βελόνα πλεξίματος.

1912201635110-2 1912201635113-2

1912201635114-2 1912201635117-2

Σουρώστε και από τις δυο μεριές με τα χέρια σας,βγάλτε το από την βέργα

και βάλτε το στο ταψί σας..

Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

1912201635119-2

Βουτυρώστε το σαραγλί σας ξανά από πάνω όπως είναι στρωμένο.

2006201529299-2

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα και αντιστάσεις  στους 150 βαθμούς

μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα (περίπου 20 λεπτά/ο δικός μου φούρνος είναι δυνατός).

Μην τα αφήσετε να πάρουν σκούρο καστανό χρώμα.

Σιροπιάστε αμέσως με το κρύο σιρόπι μόλις βγει από το φούρνο .

Θα τα ακούσετε να < τσιτσιρίζουν>  μόλις έρθουν σε επαφή με το σιρόπι.

Ρίξτε σταδιακά το σιρόπι , όχι όλο μαζί και παρακολουθήστε το να το απορροφά.

Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει καλά και μετά κόψτε σε μικρα κομμάτια με

κοφτερό μαχαίρι.

1912201635163-2

Τρίψτε στο μούλτι το μισό φλιτζάνι φιστίκι που κρατήσατε στην αρχή και

διακοσμήστε τα σαραγλάκια σας .

1912201635172-2

2012201635199-2

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON