Ο ΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΚΟΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ
Εδώ στο koykoycook.gr τον γνωρίσατε από την προηγούμενη συνταγή που μοιράστηκε μας.
https://koykoycook.gr/?p=21103
Αλλά ο Άκης ξαναγύρισε εδώ για να μοιραστεί μαζί μας άλλη μια <ακαταμάχητη> συνταγή του ..
Είναι από τους νέους ανθρώπους που για μένα είναι η φρέσκια πνοή που χρειάζεται ο χώρος ..
Δημιουργικός,πειθαρχημένος, προσηλωμένος στην δουλειά του μαγειρεύει με την ψυχή αλλά και με το μυαλό του.
Δίνει σημασία στην γεύση ,στην λεπτομέρεια, στο στήσιμο , στην εμφάνιση ..
Και μου θυμίζει αυτό που μου έλεγε ο αείμνηστος πατέρας μου ότι< το μάτι χορταίνει πρώτο>.
Οι δημιουργίες του σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις ..
Τις επιθυμείς προτού ακόμα δοκιμάσεις την πρώτη μπουκιά ..
Παίζει με τις φόρμες και τα χρώματα όπως ένας ζωγράφος πάνω στον καμβά..
Δείτε εδώ μερικές από τις δημιουργίες του ..
Τον ευχαριστώ από καρδιάς που μας έδωσε το ταλέντο του τόσο απλόχερα
και του εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα του ( που θα την έχει σίγουρα)..
Το Koykoycook.gr θα είναι πάντα εδώ έτοιμο να φιλοξενήσει και τις επόμενες
εμπνευσμένες δουλειές του..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
270 γρ μπισκότα digestives
50 γρ φουντούκια
2 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ βούτυρο λιωμένο
¼ κ.γ κανέλα
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη με την κανέλα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο
βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μια φόρμα η ταρτιέρα 26-28εκ. (με αποσπώμενη βάση)
και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της φόρμας.
Ψήνουμε τη βάση μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 20-25′.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε την βάση και αν κάνει φουσκώματα,
πατάμε πολύ απαλά με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε για 20-30′ στο ψυγείο
χωρίς να βγάλουμε το δαχτυλίδι της φόρμας.
Πρέπει η βάση μας να κρυώσει καλά για να μπει από πάνω η καραμέλα και η mousse.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
200 γρ βούτυρο (κατά προτίμηση αγελάδος)
200 γρ ζάχαρη
¼ κ.γ αλάτι
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (περίπου 400 γρ)
150 ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια κάψουλα
¼ κ.γ αλάτι
Βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το αλάτι σε αντικολλητικό σκεύος να λιώσουν
σε χαμηλή φωτιά.
Όταν λιώσουν τα υλικά μας προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις περάσουν
τα 10 λεπτά ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το ανακάτεμα
ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Όταν περάσουν ακόμα 5 λεπτά ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος
και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα, ρίχνουμε τη βανίλια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ο συνολικός χρόνος βρασμού για την καραμέλα μας είναι αυστηρά 20 λεπτά.
Αν δείτε ότι το μείγμα καραμέλας ζαχαρώνει τότε ανακατέψτε με λίγο γάλα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ MOUSSE
125 γρ μαύρη κουβερτούρα η γάλακτος
50 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 ml κρύα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά(για την σαντιγί)
Σε μπαιν μαρί ρίχνουμε τα 50 ml κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την
σοκολάτα αφού πρώτα την έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, αποσύρουμε από τη φωτιά και
την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Στη συνέχεια, σε ένα κρύο μπολ χτυπάμε τα 250 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
(ξεκινάμε με δυνατή ταχύτητα και μόλις φουσκώσει χαμηλώνουμε
και χτυπάμε λίγο ακόμα).
Η σαντιγί είναι έτοιμη όταν σταθεί.
Έπειτα ρίχνουμε λίγη-λίγη τη σοκολάτα μέσα στη σαντιγί και με μία σπάτουλα
ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
250 γρ. φράουλες (1 κεσεδάκι) για την διακόσμηση
Βγάζουμε την βάση μας από το τσέρκι…
Όσο η καραμέλα μας είναι σχετικά χλιαρή, απλώνουμε μια στρώση πάνω από τη βάση
της τάρτας με τη βοήθεια ενός κουταλιού το οποίο βουτάμε ανά διαστήματα
σε λίγο νερό.
*Όταν η καραμέλα είναι ζεστή έχει σχετικά παχύρρευστη μορφή ενώ όταν κρυώσει
θα μοιάζει με ζύμη (αυτό θέλουμε).
*Για μελλοντική χρήση βγάζουμε από το ψυγείο την ποσότητα καραμέλας
που θέλουμε,τη ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί και αν τη θέλουμε πιο ρευστή
προσθέτουμε λίγο γάλα.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τη mousse επάνω από την στρώση καραμέλας.
Τοποθετούμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον και γαρνίρουμε
με φέτες φράουλας λίγο πριν σερβίρουμε και όχι νωρίτερα για να μην βγάλουν
τους χυμούς τους.
Eφτιαξα διπλή δόση mousse και όση περίσσεψε τη χρησιμοποίησα για να
φτιάξω ατομικά ποτηράκια προσθέτοντας ξύσμα πορτοκαλιού,
τριμμένο μπισκότο και καραμέλα.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου Πρωτότυπη συνταγή- Εκτέλεση συνταγής :’Ακης Ανδρεάκος
Φωτογραφίες :‘Ακης Ανδρεάκος