ΣΥΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ/Guest Home Cook : Μαρία Χατζησίμου

Την γνώρισα μέσα από την συμμετοχή της σε πολλές μαγειρικές ομάδες εδώ στο Facebook..

Η Μαρία Χατζησίμου είναι πληθωρική προσωπικότητα..

Τα λέει  σταράτα και είναι αυτό που λέμε αντράκι..

Υποστηρίζει τις απόψεις της και έτσι και την κάνεις να σε συμπαθήσει την

έχεις κερδίσει για μια ζωή…

Προσωπικά γνωριστήκαμε με έναν.. καυγά .. για μια μαγιονέζα..

Καταπληκτική Μαγείρισσα και μητέρα έχει την δική της μαγειρική ομάδα στο facebook

τις <Ελληνικές….gourmed-ιές!!!>

 https://www.facebook.com/groups/MariaN.Chatzisimou/?fref=ts

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ MARIA CHATZISIMOU (2)

Λατρεύω την Σοκολατόπιτα της και τώρα πλέον την φτιάχνω και στο ζαχαροπλαστείο

του ξενοδοχείου που δουλεύω..

36537_463046737086620_1153508642_n (1)

Η  Μαρία Χατζησίμου με τον σύζυγο της Χρήστο, στα δεξιά της φωτογραφίας.

943849_851379068323675_6445277639843568486_n

 

Εδώ είναι η σπιτική μαγιονέζα του φτωχού της  Μαρίας Χατζησίμου,

από τη Μαίρη Καρακασίδη, στο περιοδικό < Στείλε τη συνταγή σου>.

https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/?fref=ts

12722138_851310684997180_1448974528_n

 “Λέγομαι Μαρία Νικολάου Χατζησίμου. Είμαι γέννημα-θρέμμα Ελευσίνια, με “καθαρή” καταγωγή από τις γιαγιάδες και τους παππούδες, από την όμορφη Σύμη!

Είμαι παντρεμένη, δεν εργάζομαι και έχω έναν 24χρονο γιο! Ο σύζυγος είναι πολύ συντηρητικός στις γεύσεις του, οπότε το αμέσως επόμενο “θύμα” μου, που δοκιμάζει ό,τι φτιάχνω, είναι ο γιος μου!

Αγαπώ εξίσου τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, έχοντας περισσότερη έφεση σε κάθε τί σχετικό με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα! ‘Ομως μου αρέσει να μαθαίνω νέες συνταγές και πιο εξελιγμένες τεχνικές! Θεωρώ τη μαγειρική μία φυσική αγχολυτική ενασχόληση και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μου διάθεση!

‘Οταν μαγειρεύω, νιώθω πως δημιουργώ κι εκείνη την ώρα είμαι απόλυτα απορροφημένη σαν να είμαι μόνη στον κόσμο!

Για να χαλαρώσω εκτός κουζίνας, έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο, μέσα από τις “Ελληνικές gourmed-ιές”! Μια ομαδούλα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 κι έχει ήδη ξεπεράσει τις 5.000 μέλη, σε πέντε μήνες!

Ελπίζω κι εύχομαι, να διατηρούμε πάντα, ένα καλό επίπεδο, έχοντας στο ενεργητικό μας, μέλη με ταλέντο, εμπειρία και δημιουργικότητα, για να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους σε όλους τους υπόλοιπους!”

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΣΥΚΑΛΑΚΙ (2)

1 κιλό συκαλάκια ( μικρά άγουρα)

1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα (σαν στραγάλι)

2 κιλά ζάχαρη

8 φλυτζάνια τσαγιού νερό

4-5  κουταλιές σούπας γλυκόζη

Αρμπαρόριζα ή 1-2 βανίλιες  (για άρωμα)

χυμό από 1 λεμόνι

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά το σιρόπι, είναι 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη, Όμως το σύκο απορροφά πάρα πολύ σιρόπι και μόνο με την διπλή δόση, έχουμε αρκετό για να σκεπαστεί το γλυκό στα βάζα! Η διπλή δόση, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δεν πρέπει να σας φοβίσει.

Ανάλογα τα σύκα, ίσως χρειαστούμε λίγο σιρόπι ακόμα..

ΣΥΚΑΛΑΚΙ 1 (2)

Κόβουμε λίγο λοξό το κοτσανάκι του και με μια σούβλα ή μυτερό μαχαιράκι το τρυπάμε από κάτω το συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι, αν θέλουμε το ξεφλουδίζουμε ελαφρά σε 4 σημεία.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ 2 (2)

Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα γαλαζόπετρας σαν αυτή που βλέπετε στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας(‘Ιση με ένα ρεβύθι). Την βρίσκουμε σε φυτώρια, γεωπόνους και γενικά όπου πωλούνται φυτοφάρμακα… Δεν πρέπει να μας φοβίζει το γεγονός ότι είναι φάρμακο.

Σε μικρή ποσότητα, δεν μας επηρεάζει . Ζητάμε μια χουφτίτσα, σε μορφή πέτρας, όχι σκόνης και τονίζουμε πως τη θέλουμε για να την βάλουμε  σε γλυκό σύκο.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ3 (2)

Βράζουμε τα σύκα σε νερό που έχουμε βάλει τη γαλαζόπετρα, για 10 λεπτά. Τα ρίχνουμε μέσα από την αρχή και ξεκινάμε να μετράμε τα 10 λεπτά  όταν ξεκινήσει να κοχλάζει.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ4 (2)

Τα ξεβγάζουμε πολύ καλά. Ξεβγάζουμε λίγο και την κατσαρόλα….

ΣΥΚΑΛΑΚΙ5 (2)

Τα στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, το βράσιμο (για 5 λεπτά), το ξέβγαλμα και το στράγγισμα.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ6 (2)

Τα βάζουμε σε μία λεκάνη ή μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες

αλλάζοντας τακτικά το νερό.

Είναι σημαντικό να γίνει αυτό το βήμα γιατί μόνο έτσι ξεπικρίζουν στα σίγουρα.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ7 (2)

Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντας τα, όσο μπορούμε χωρίς να τα χαλάσουμε

και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται.

Αν θέλουμε, πριν τα πιέσουμε, μπορούμε να βάλουμε στο εσωτερικό

αμυγδαλόψιχα και μετά να τα σφίξουμε για να βγει το νερό.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ10 (2)

Εδώ έχουμε μια φωτογραφία με συκαλάκια που δεν έχουμε αφαιρέσει

καθόλου φλούδα κι είναι έτοιμα στυμμένα.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ11 (2)

Εδώ τα σύκα μόλις μπαίνουν στο σιρόπι….

ΣΥΚΑΛΑΚΙ12 (2)

Εδώ βλέπουμε πώς φουσκώνουν ξανά μόλις “τραβήξουν” σιρόπι.

Συνεχίζουμε με την συνταγή παρακάτω.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ8 (2)

Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.

Το βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα σύκα,

βράζοντας τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την

επόμενη ημέρα μέσα στην κατσαρόλα.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ9 (2)
Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε στην φωτιά το γλυκό να δέσει.

Αν δούμε πως έχει απορροφηθεί το σιρόπιφτιάχνουμε μια έξτρα δόση

 σε άλλη κατσαρόλα,  με 1 κιλό ζάχαρη και 4 φλυτζάνια νερό.

 Βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που κοχλάζει και το ρίχνουμε

μέσα στο γλυκό

Συνεχίζουμε κανονικά το δέσιμο του σιροπιού και προς το τέλος προσθέτουμε

 1-2 βανίλιες και το χυμό από 1 λεμόνι.

Επίσης, αν τα συκαλάκια έχουν μαλακώσει πολύ, μπορούμε να δέσουμε μόνο

το σιρόπι τους και στο τέλος να ρίξουμε μέσα τα φρούτα.

ΣΥΚΑΛΑΚΙ13 (2)
Αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Αν κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι, καλύτερα να αποθηκευτεί κατευθείαν στο ψυγείο.

Συκαλάκι άγουρο…. Ο βασιλιάς των ανοιξιάτικων γλυκών….

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου
Πρωτότυπη συνταγή- Εκτέλεση συνταγής :Μαρία Χατζησίμου
Φωτογραφίες :Μαρία Χατζησίμου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON