ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

Όταν αναφερόμαστε στην «ασιατική κουζίνα» εννοούμε την μαγειρική της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϋλάνδη.

Τα κύρια συστατικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας είναι το ρύζι ή τα noodles, τα φρέσκα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα (όπως το ψάρι, η πάπια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και το μοσχάρι), καθώς επίσης και τα παραδοσιακά μπαχαρικά (τζιντζερ, κάρυ).

Το μαγείρεμα των πιάτων γίνεται σε ένα σκεύος που ονομάζεται wok. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, τα τρόφιμα διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, αφού το μαγείρεμα σε wok χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά.

Το ρύζι ή τα noodles αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός ασιατικού πιάτου. Το ρύζι περιέχει απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι ελέυθερο από γλουτένη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τα noodlesπαρασκευάζονται κυρίως από αλεύρι ρυζιού ή σιταριού και προστίθενται αυγά και άλλα δημητριακά. Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και νατρίου και είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το επόμενο κύριο συστατικό είναι το κρέας ή το ψάρι. Παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο) και βιταμίνη Β12. Συνήθως κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μαγειρεύονται γρήγορα.

Τα φρέσκα λαχανικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα ασιατικό πιάτο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και σε μέταλλα. Τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το λάχανο, το μπρόκολο και το καλαμπόκι.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας αποτελεί το φύτρο φασολιού. Τα φύτρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη A, Κ και C, όπως επίσης και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα, περιέχουν την διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.

Το κύριο έλαιο που χρησιμοποιείται είναι το σησαμέλαιο. Χρησιμοποιείται σε μικρές δοσολογίες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Κ και αντιοξειδωτικά. Στο μαγείρεμα, είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με το σκεύος wok, συντελεί στην αποφυγή παραγωγής ανεπιθύμητων ουσιών κατά το μαγείρεμα.

Την γευστικότητα του πιάτου απογειώνουν τα μπαχαρικά. Το τζίντζερ και το κάρυ είναι τα βασικά μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας. Το τζίντζερ όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά, αλλά ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Βοηθά στην χώνεψη, και έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ουσιαστικά το κάρυ, δεν είναι μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών όπως κουρκουμά, τζίντζερ, κάρδαμο, πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, κ.ά.

Συνοδευτικά των ασιατικών πιάτων αποτελούν διάφορες σάλτσες, όπως η σάλτσα σόγιας, η γλυκόξινη σάλτσα, η γλυκο-καυτερή και η σάλτσα τσίλι. Η σάλτσα σόγιας είναι η πιο διαδεδομένη σε διάφορες παραλλαγές. Διατροφικά η σάλτσα σόγιας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πηγή ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες.

http://xaidarisimera.blogspot.gr/2015/04/blog-post_87.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1202201632216 (2)

2 ασπράδια χτυπημένα ελαφρά

1 κουταλιά βαλσάμικο ξίδι

1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

μισό φλιτζάνι γάλα

2 κουταλιές μέλι

μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

μισό κουταλάκι πιπέρι

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη

3 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου κομμένα σε λωρίδες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΣΤΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

1 φλιτζάνι σουσάμι

μισό φλιτζάνι κόρν φλάουερ

1202201632191 (2)

Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο σε ένα μπώλ.

1202201632202 (2)

Κόψτε το στήθος σε λωρίδες και βάλτε το  και αυτό μέσα στο μπώλ.

Αφήστε το εκεί το λιγότερο 30 λεπτά.

Ζεστάνετε σπορέλαιο η ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι.

1202201632211 (2)

Χύστε τα υγρά  από το μπώλ με το  κοτόπουλο.

1202201632208 (2)

Ανακατέψτε σε ένα άλλο μπώλ το σουσάμι και το κόρν φλάουερ.

1202201632213 (2)

Περάστε τα κομμάτια του κοτόπουλου ένα ένα από το μείγμα του σουσαμιού

να καλυφθούν καλά.

1202201632214 (2)

Τηγανίστε και από τις 2 πλευρές .

1202201632222 (2)

Αφήστε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

1202201632224 (2)

Σερβίρετε μαζί με sweet and sour sause..

…Μην ξεχάσετε: Ταιριάζει  λευκό κρασί η μπίρα …. Τέλειο!!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON