ΤΑΡΤΑ ΜΕ LEMON CURD ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Η αναζήτηση της καταγωγής της τάρτας βρίσκει τους ιστορικούς της γαστρονομίας χωρισμένους σε δυο στρατόπεδα.

Η μια πλευρά ισχυρίζεται ότι οι τάρτες σχετίζονται με τη διατροφική συνήθεια των αρχαίων λαών να τρώνε παρασκευάσματα σε μορφή… «πυραμίδας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αιώνες πριν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να βάζουν πάνω σε μια βάση ψωμιού διάφορα φαγητά το ένα πάνω στο άλλο. Αυτά τα πιάτα θεωρούνται πρόγονοι της τάρτας.

 Η άλλη πλευρά, πάλι, θεωρεί ότι οι τάρτες εμφανίστηκαν το μεσαίωνα. Ήταν μια ”μεσαιωνική” παραλλαγή της πίτας χωρίς όμως το επάνω φύλλο που κάλυπτε τη γέμιση. Με τις τάρτες, γλύκες ή αλμυρές, οι μάγειροι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη της τέχνης τους παρουσιάζοντας περίτεχνα χρωματιστά πιάτα. Έτσι, οι τάρτες έγιναν αμέσως δημοφιλείς ιδιαίτερα στα τραπέζια των βασιλιάδων και των ευγενών.

Ο όρος ”τάρτα” παρουσιάστηκε, μάλλον για πρώτη φορά, σε ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αι. Οι συνταγές με τον τίτλο αυτό ήταν για αλμυρές τάρτες, το Μεσαίωνα όμως η μίξη γλυκού με αλμυρό ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη. Με τον καιρό, η προτίμηση στις γλυκιές τάρτες γίνεται πιο έντονη. Αυτές συνήθως περιέχουν κρέμα με αυγά και διάφορα φρούτα που τα διάλεγαν περισσότερο για το χρώμα τους και λιγότερο για τη γεύση τους. Οι καλλιτέχνες μάγειροι του μεσαίωνα έβλεπαν τις τάρτες σαν ένα καμβά και δημιουργούσαν έργα τέχνης με τα αγαπημένα χρώματα εκείνης της εποχής. Κόκκινο, λευκό και απαλό πράσινο από τα φρούτα, έντονο πράσινο από το σπανάκι (τότε χρησιμοποιούσαν σπανάκι και στις γλυκές τάρτες), κίτρινο, ενισχυμένο με σαφράν, από τα αυγά και μαύρο από τα σκουρόχρωμα ξερά φρούτα. Στην εποχή του Σαίξπηρ, στην Αγγλία, οι τάρτες με μήλο και εσπεριδοειδή γίνονται μόδα, αλλά μόνο ανάμεσα στους πλούσιους.

Από τότε μέχρι σήμερα, οι γαστρονομικές τάσεις έχουν αναδείξει πρωταγωνίστριες διάφορες τάρτες όπως την τάρτα κεράσι, την τάρτα φράουλα ή την τάρτα λεμόνι όταν όμως στη γέμιση μπήκε η ”βασίλισσα” σοκολάτα, τότε το όσκαρ πήρε η τάρτα σοκολάτα.

http://www.firstcook.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=616:2012-12-07-17-12-53&catid=83&Itemid=514

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ 

0803201736919 (2)

125 γρ μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ ζάχαρη άχνη

1 αυγό

2 σταγόνες Spice Drops η ξύσμα από ένα ολόκληρο λεμόνι

μισό κουταλάκι αλάτι

360 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)

1911201318558-2-1024x768

Χτυπάτε στο μίξερ την μαργαρίνη  με την άχνη.

1103201736980 (2)

Ρίχνετε το ξύσμα και το αυγό.

Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

(Μπορείτε σε αυτό το σημείο να ζυμώσετε και με το χέρι).

Ρίχνετε σιγά σιγά το το αλάτι και το αλεύρι.

1703201423581-2-1024x768

Η ζύμη είναι μαλακή.

Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Ανοίγετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

1911201318573-2-1024x768

Βουτυρώστε ένα σκεύος τάρτας( διαμέτρου 30 εκ) και στρώστε μέσα την ζύμη.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150-160 C.

1703201423587-2-1024x768

Ψήστε  για 15 λεπτά περίπου.

Αφήστε την να κρυώσει καλά..

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ THN ΛΕΜΟΝ CURD

0803201736922 (2)

6 αυγά

3/4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη

2 σταγόνες Spice Drops η ξύσμα από ένα λεμόνι

χυμό από 3-4 λεμόνια( περίπου 3/4 φλιτζανιού)

170 gr ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

0803201736903 (2)

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος  χτυπήστε με σύρμα τα αυγά, την ζάχαρη και το ξύσμα

μέχρι να ομογενοποιηθούν.

0803201736907 (2)

Προσθέστε τον χυμό και το βούτυρο και βάλτε το σκεύος σας 

σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο..

Το μείγμα σας σιγά σιγά αρχίζει να πήζει.

Φέρτε σε σιγανό βρασμό για λίγα λεπτά .Τραβήξτε από την φωτιά.

0803201736909 (2)

Βάλτε το μείγμα σε μπώλ και καλύψτε την επιφάνεια του με διάφανη μεμβράνη 

(για να μην κάνει <πέτσα>) . Αφήστε το να κρυώσει.

Μετά βάλτε την κρέμα στο ψυγείο για να σφίξει και άλλο..

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

0803201736914 (2)

Γεμίστε την τάρτα  σας με την κρέμα.

0803201736925 (2)

Διακοσμήστε αν θέλετε με μια φρέσκιες φράουλες  η απολαύστε την σκέτη .

0803201736927 (2)

Ιδανικό ατομικό γλυκάκι για μπουφέ, τον καφέ η το τσάι .

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON