ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΑΚΙΑ

Η ιστορία του κέικ γενεθλίων ή του γλυκού ψωμιού ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος, έφτιαχναν ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν ένα ή περισσότερα αναμμένα κεριά, που συμβόλιζαν τη λάμψη του φεγγαριού, αφού η θεά Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας.

Η πρώτη τούρτα γενεθλίων όπως την ξέρουμε σήμερα, πιστεύεται ότι έγινε το μεσαίωνα στη Γερμανία. Οι Γερμανοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια των μικρών παιδιών, χρησιμοποίησαν την τούρτα και ονόμασαν τη γιορτή Kinderfest. Από την εποχή αυτή και μετά, οι τούρτες αρχίζουν να έχουν παραπάνω από ένα στρώματα – επίπεδα και να χρησιμοποιούνται υλικά, που κάνουν το ψωμί πιο γλυκό και πιο αφράτο. Αυτό το είδος κέικ ή ψωμιού ονομάζεται από τους Γερμανούς Geburtstagorten και από τον 17ο αιώνα αρχίζει να διακοσμείται περίτεχνα, έχοντας όμως τη δυνατότητα να το αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι της εποχής. Πιο προσιτό γίνεται από τον 18ο αι και μετά.

Η ιστορία των γενέθλιων κεριών
Όπως ήδη αναφέραμε στην Αρχαία Ελλάδα, τοποθετούσαν πάνω στο γλυκό ψωμί κεριά, συμβολίζοντας τη λάμψη του φεγγαριού. Πίστευαν πως ο καπνός μεταφέρει τις προσευχές πιο γρήγορα στη θεά. Ορισμένοι ερευνητές βέβαια δεν αποδίδουν την προέλευση των γενέθλιων κεριών στους αρχαίους Έλληνες αλλά στους Γερμανούς του 17ου αιώνα και στην αντίληψη ότι ένα κερί πάνω στην γενέθλια τούρτα συμβολίζει το φως της ζωής. Στις μέρες μας πολλοί λαοί τοποθετούν κεριά πάνω στο γενέθλιο γλυκό, ένα για κάθε χρόνο που κλείνει, πιστεύοντας ότι μια σιωπηλή ευχή πριν το σβήσιμό τους, θα πραγματοποιηθεί μόνο αν τα κεριά σβήσουν όλα μαζί.

Όσο για το πασίγνωστο τραγουδάκι “Happy birthday” που τραγουδούν όλες οι αγγλόφωνες και μη χώρες καθιερώθηκε από την πρώτη δεκαετία του 1900 σαν μια ταυτόχρονη ευχή όλων των καλεσμένων για χαρούμενα γενέθλια του προσώπου που γιόρταζε.

http://toperiodikomas.blogspot.gr/2014/09/blog-post_18.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

231020125738

 Συνταγή για το παντεσπάνι σοκολάτας εδώ : https://koykoycook.gr/?p=5430

 

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

161020125248 

Διαλύστε 2 κουταλιές σκόνη σοκολάτας Cadbury

με 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό για να ποτίσετε τα παντεσπάνια σας .

 

 

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

1701201421310 (2)

3 φακελάκι γκαρνί ζαχαροπλαστικής κακάο

600 γρ κρέμα γάλακτος

Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί.

Βάλτε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

1912201320172

200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα η γάλακτος

μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο η μαργαρίνη

μισή κουταλιά της σούπας μέλι

 Μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού αφαιρέστε από την φωτιά και προσθέστε την σοκολάτα.

Αφήστε  το μείγμα για 5 λεπτά.

200520121026-1024x768

Ανακατέψτε καλά για να λιώσει η σοκολάτα  και να ομογενοποιηθεί.

Βάλτε στην άκρη να κρυώσει .

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

1404201529019 (2)

1 μεγάλη συσκευασία πουράκια

Καραμελάκια η smarties  η ότι άλλο είδος μικρών ζαχαρωτών θέλετε

Χωρίστε νοητά την κρέμα σε 3 μέρη..

Τα 2 μέρη είναι για την γέμιση της τούρτας σας.

Με το τρίτο μέρος θα αλείψουμε την τούρτα γύρω γύρω για να κολλήσουν πάνω τα πουράκια.

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι και στρώστε την κρέμα κακάο.

1701201421324 (2)

Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι .

Αφήστε το τελευταίο παντεσπάνι απότιστο.

Ρίξτε σιγά σιγά την γκανάς πάνω το τελευταίο παντεσπάνι και στρώστε με σπάτουλα.

Επαλείψτε την τούρτα γύρω γύρω με την κρέμα σοκολάτα..

0705201529197 (2)

Κόψτε τα πουράκια σε διάφορα μεγέθη και κολλήστε τα το ένα δίπλα στο άλλο …

0705201529196 (2)

Ρίξτε από πάνω τα καραμελάκια .

0705201529195 (2)

Χρόνια πολλά!!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON