ΤΟΥΡΤΑ ΜΕΡΕΝΤΑ ΜΕ ΠΟΥΡΑΚΙΑ

Η Merenda είναι η πρώτη πραλίνα φουντουκιού στην Ελλάδα, που εμφανίστηκε μόλις τη δεκαετία του ’50. Η πρώτη Merenda δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο Παυλίδη της οδού Πειραιώς και έκλεψε αμέσως την καρδιά όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων. Σήμερα δεν είναι απλά η πραλίνα φουντουκιού που αγαπάμε περισσότερο, είναι και ο πιο γλυκός δεσμός με την παιδική μας ηλικία. 
Γιατί το παιδί που έχουμε μέσα μας, θα ζητάει πάντα Merenda!

Κύρια αντίπαλος μια άλλη λατρεμένη κυρία η Nutella..

Οι γνώμες διίστανται ….

Άποψη πρώτη…..

Μερέντα εσύ μας οδηγείς. Πού; Στο γευστικό “overload”. Καλή και η νουτέλα, αλλά αυτό το γευστικό “γέμισμα” που σου προσφέρει η Μερέντα, δεν στο προσφέρει τίποτα άλλο παρεμφερές. Καλύτερος συνδυασμός; Με χοντρή φέτα τσουρεκιού. Έπος. Κόλαση και τα συναφή. Γεύση απόλυτα συνυφασμένη με τις παιδικές μου αναμνήσεις. 

Η άλλη άποψη λέει…

Χωρίς πολλά πολλά, Nutella. Πιο πηχτή, πιο συμπαγής, πιο φουντουκένια. Δώσε μου ένα βαζάκι Nutella και άσε με σε μια γωνία να πεθάνω ήσυχη. Χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως δεν αγαπάω την Merenda – Merenda ήταν άλλωστε το βαζάκι που κρυβόταν μόνιμα κάτω από το παιδικό και εφηβικό μου κρεβάτι.

Η επιλογή δική σας…

merenda

 

http://www.mondelezinternational.gr/news-center/news-archive/Featured%20News%20Landing/Greece/2014/Brands%20in%20Greece

http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/aiwnia_dilhmmata/merenda-h-nutella.2620992.html

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

1605201425724 (2)

6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)

100 γρ άσπρη ζάχαρη

50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη

50 γρ σκόνη κακάο κοσκινισμένο

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας  η 2 βανίλιες σε σκόνη

1912201320102 (2) 

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 c.

Αλείψτε βούτυρο ένα ταψί (38χ34).

Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα. 

Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.

1912201320103 (2)

Χτυπήστε τα ασπράδια να πήξουν και προσθέστε  50 γρ ζάχαρη (ακατέργαστη).

Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..

1912201320098 (2) 1912201320099 (2)

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ( 100 γρ) να αφρατέψουν και

να πάρουν κρεμώδη υφή..

Προσθέστε τις βανίλιες και το κακάο..

291220129152

Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .

Ανακατεύετε από κάτω προς τα πάνω ..

Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..

291220129154

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί σας και < χτυπήστε > πάνω στο πάγκο τής κουζίνας η

 κουνήστε το πέρα δώθε για να κάτσει και να ισιώσει καλά..

291220129161

Ψήστε  για 20 λεπτά περίπου.

 Αφήστε να κρυώσει καλά και βγάλτε  το από το ταψί.

Κόψτε το στην μέση ακριβώς και ετοιμάστε την γέμιση.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

0104201528737 (2)

2 φάκελοι Γκαρνί ζαχαροπλαστικής κακάο

1,1/4 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας μερέντα σε θερμοκρασία δωματίου

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει..

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΥΛΙΚΑ

1912201320137

500 γρ μερέντα σε θερμοκρασία δωματίου

3-4 κουταλιές της σούπας γάλα

1,1/2 μεγάλη συσκευασία πουράκια

Στρώστε πάνω στο μισό παντεσπάνι την κρέμα σοκολάτα.

1912201320143

Σκεπάστε το με το υπόλοιπο παντεσπάνι ..

(Το συγκεκριμένο παντεσπάνι δεν χρειάζεται πότισμα .

Είναι πολύ αφράτο και αν το βρέξετε με σιρόπι η άλλο υγρό θα σας διαλυθεί).

Βάλτε το ξανά στο ψυγείο για μισή ώρα..

0601201420822 (2)

Βάλτε την μερέντα σε μπαίν μαρί σε σιγανή φωτιά και ρίξτε μέσα το γάλα σταδιακά

ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει ..Τραβήξτε από την φωτιά..

Δεν θέλουμε το μείγμα  να είναι πολύ ρευστό γιατί 

θα τρέχει και δε θα < καθίσει > καλά πάνω στην τούρτα μας.

0601201420886

Αλείψτε όλη την τούρτα εξωτερικά με το μείγμα..

Μπορείτε να την κάνετε στρογγυλή αν θέλετε ..

Απλά βάλτε το μείγμα σε 2 στρογγυλά ταψάκια η τσέρκια ..

1605201425727 (2)

Κόψτε τα πουράκια σε διάφορα μεγέθη και κολλήστε τα γύρω γύρω από τη τούρτα.

Τα κομματάκια που περίσσεψαν τρίψτε τα με τα χέρια σας και πασπαλίστε

την τούρτα από πάνω ..

Μπορείτε να βάλετε και τριμμένα φουντούκια αν θέλετε..

1605201425726 (2)

Η Αποθέωση της Σοκολάτας…

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON