TΟΥΡΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ

 Σε άκρως κατανυκτικό κλίμα, κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει την περίοδο του Πάσχα με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο. Το «Πάσχα το καινόν» ή η «πανήγυρις πανηγύρεων» όπως αναφέρεται στους πασχαλινούς ύμνους, αποτελεί για τον λαό μια ημέρα λαμπρή, μιας και η φύση βρίσκεται στα καλύτερά της. «Κατά το διάστημα της προετοιμασίας έθιμα προχριστιανικά με χαρακτήρα λατρευτικό, εξαγνιστικό και αποτρεπτικό του κακού, που απειλεί τη βλάστηση και την παραγωγή, έχουν ενταχθεί στη χριστιανική λατρεία», αναφέρει η κ. Aικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. «Λαϊκά δρώμενα αναπαράστασης θανάτου – ανάστασης στον ελληνικό χώρο, όπως ο Ζαφείρης στην Ήπειρο, οι κήποι του Άδωνη, οι τελετουργικοί χοροί του Πάσχα και του αγίου Γεωργίου, οι κούνιες, οι επισκέψεις με όργανα στους τάφους, η συμβολική χρήση των αβγών – και μάλιστα κόκκινων, αποτελούν εκδηλώσεις της προαιώνιας προσπάθειας του ανθρώπου να συμβάλει θετικά στη διαδικασία ανανέωσης της φύσης και στην εξασφάλιση της καλής σοδειάς», προσθέτει. 

Είχα την ευκαιρία πριν από 4 χρόνια να περάσω Πάσχα στην γειτονική Χίο..Κάθε χρόνο τέτοια εποχή το νησί τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο και περιλαμβάνει την μάχη των ενοριών με ρουκέτες. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση. Ο Δήμος βέβαια πλέον έχει θέσει αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στον ρουκετοπόλεμο, για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα και οι τραυματισμοί που παρατηρήθηκαν πριν λίγα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα στον μεταμεσονύκτιο ουρανό είναι μαγευτικό – άλλωστε οι ειδικοί «ρουκετοποιοί» του χωριού εργάζονται γι’ αυτό το υπερθέαμα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. 

 http://www.in2life.gr/features/notes/article/276479/ta-10-pio-omorfa-pashalina-ethima-apo-olh-thn-ellada.html?singlepage=1

 1704201425117 (2)

 

ΣΥΝΤΑΓΗ  για το παντεσπάνι Σοκολάτας  εδώ :https://koykoycook.gr/?p=7898

1504201315350

Θα χρειαστείτε 2 δόσεις από παντεσπάνι .

Καλά είναι να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ..

1802201312071

Φρέσκα δεν θα κοπούν καλά. Χρησιμοποίησα τσέρκι με διάμετρο 20 εκ.

Το ένα το έκοψα στα 3..Το δεύτερο στα 2..

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1704201425076 (2)

3 κουτιά κρέμα μόρφατ

2 βανίλιες η ένα κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας σε υγρή μορφή

2 φάκελοι γκαρνί γιώτης βανίλια

1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής  γιώτης

μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

1 κουτί κομπόστα ροδάκινο η βερίκοκο κομμένη σε κυβάκια

1704201425080 (2)

Βάζουμε τις μόρφατ στο ψυγείο 2 ώρες προτού τις χρησιμοποιήσουμε.

Τις χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ .

Προσθέτουμε την  εσάνς  βανίλιας,τα γκαρνί και την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

1704201425065 (2)

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και τα βάζουμε να στραγγίσουν καλά ..

Τα αναμειγνύουμε με την κρέμα μας.

Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες.

Ποτίζουμε το παντεσπάνι μας με το σιρόπι που έχει μέσα η κονσέρβα..

1704201425082 (2)

Στρώνουμε την κρέμα μας..

Αφήνουμε το τελευταίο παντεσπάνι απότιστο..

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ

1704201425130 (2)

2 συσκ γκαρνί ζαχαροπλαστικής κακάο(4 φακ)

3/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη κοσκινισμένο

2,1/2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος

άσπρη ζαχαρόπαστα

καφέ ζαχαρόπαστα

πράσινη ζαχαρόπαστα

φούξια ζαχαρόπαστα

μπλέ ζαχαρόπαστα

κουπάτ για λουλουδάκια και πεταλούδες

3 μικρά σοκολατένια αυγά

1701201421310 (2)

Χτυπήστε τα γκαρνί με την κρέμα γάλακτος ..

Προσθέστε το κακάο σκόνη..

1704201425088 (2)

Με μια σπάτουλα επικαλύψτε όλο τον κορμό ..

1704201425093 (2)

Για τις προεκτάσεις του κορμού βάλτε λίγο παντεσπάνι αν σας περίσσεψε η μπισκότα Μιράντα.

Καλύψτε τα με την κρέμα σοκολάτα ..

1704201425092 (2)

Με ένα πιρούνι κάντε χαρακιές στο δένδρο σας για να έχετε την υφή του ξύλου..

1704201425099 (2)

 

1704201425103 (2)

Φτιάξτε το σώμα του λαγού και τα πόδια του ..

1704201425098 (2)

1704201425124 (2)

Κόψτε με ένα μαχαίρι λουρίδες καφέ ζαχαρόπαστας για την φωλιά ..

1704201425112 (2)

Κόψτε με το μαχαίρι  λωρίδες πράσινες για την βλάστηση..

1704201425125 (2)

Με ένα μικρό κουπάτ κόψτε φούξια λουλουδάκια..

1704201425119 (2)

Κόψτε τις πεταλούδες σας ..

1704201425116 (2)

1704201425122

1804201425151 (2)

Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα!!

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON