ΤΟΥΡΤΑ ΜΟΚΑ

Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ο ελληνικός καφές. Μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, που εστιάστηκε ιδιαίτερα στα καρδιοαγγειακά μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Οι ερευνητές από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και με τη συμμετοχή του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Vascular Medicine”.

Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.

Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.

Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον Γεράσιμο Σιάσο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής – υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο καφές επίσης απομακρύνει τα εγκεφαλικά και τα τροχαία

Δύο ακόμα νέες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν την αξία του καφέ (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ελληνικού). Η πρώτη, που έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Stroke” του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια. Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.

2703201423985 (2)

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/226877/o-ellinikos-kafes-kleidi-gia-tin-prostasia-ton-artirion-kai-ti-makrozoia/#ixzz2x0fHz2RM

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

231020125737

 Μπορείτε να φτιάξετε παντεσπάνι συνταγή εδώ https://koykoycook.gr/?p=5430

η να αγοράσετε έτοιμο (κακάο).

Αν φτιάξετε παντεσπάνι προσθέστε στο μείγμα μια κουταλιά της σούπας

Νεσκαφέ σκόνη(όχι κόκκους)

Αφήστε το να κρυώσει καλά και μετά κόψτε το.

Είναι καλύτερα να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα.

 

 ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

231020125743

1/2 φλιτζανιού τσαγιού δυνατό εσπρέσο η γαλλικό καφέ

κουταλιά της σούπας ζάχαρη

Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ποτίζουμε το παντεσπάνι μας.

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

2703201423941

9 φάκελοι  Γκαρνί  ζαχαροπλαστικής βανίλια γιώτης

5 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος περίπου 35%

50 γρ Νεσκαφέ περασμένο στο μούλτι(σκόνη)

2 γεμάτες κουταλιές  σούπας ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκο Παυλίδη

2703201423948

Χτυπάμε τα γκαρνί με την κρέμα γάλακτος(αντί για γάλα) και προσθέτουμε το καφέ

την άχνη και το κακάο.

2703201423953 (2)

Με αυτό το μείγμα θα κάνουμε και την γέμιση και την επικάλυψη της τούρτας μας.

Ποτίζουμε το πρώτο παντεσπάνι και στρώνουμε την κρέμα.

2703201423958 (2)

Κάνουμε το ίδιο και για το δεύτερο.

2703201423961 (2)

Καλύπτουμε με σπάτουλα όλη την τούρτα μας και ισιώνουμε..

2703201423964 (2)

Αφήνουμε λίγη κρέμα για την διακόσμηση.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

2703201423989 (2)

φράουλες

νιφάδες κουβερτούρας

2703201423966 (2)

 Βάζουμε στο κορνέ μύτη με βαθιά δόντια και κάνουμε ροζέτες σε απόσταση.

2703201423967 (2)

Κάνουμε άλλη μια γιρλάντα κρέμας γύρω γύρω.

2703201423996 (2)

Μπορούμε να την αφήσουμε σκέτη.

2703201423982 (2)

Να της βάλουμε νιφάδες σοκολάτας η  φράουλες πλυμένες και σκουπισμένες.

2703201423986 (2)

Η να την περιχύσετε με γκανάς σοκολάτας …

 

Όπως και να την διακοσμήσετε η γεύση είναι εκπληκτική…

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON