Η κρέμα πατισιέρ (και όχι “πατισερί”, όπως λανθασμένα ονομάζεται συνήθως)
ή Κρέμα ζαχαροπλαστικής η Κάσταρντ στηρίζεται σε μιά παμπάλαιη συνταγή του
1691 από τον Γάλλο Σέφ της Βασιλικής οικογένειας
François Massialot (Limoges 1660 — Paris 1733 ) και είναι απαραίτητη
στα Σου,στα εκλέρ,στα κώκ,σε τούρτες , σε τράιφλ, στα μιλφέιγ,σε τάρτες και σε πολλά άλλα γλυκά.
Σκέτη, σοκολατένια, με άρωμα καφέ,φράουλας,λεμονιού,πορτοκαλιού και ότι άλλο θελήσετε, είναι συνταγή
που οφείλουμε να έχουμε πρόχειρη γιά πολλά γλυκά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
125 γρ μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
60 γρ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 βανίλια
μισό κουταλάκι αλάτι
360 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
Χτυπάτε στο μίξερ την μαργαρίνη με την άχνη.
Ρίχνετε την βανίλια και το αυγό.
Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.
(Μπορείτε σε αυτό το σημείο να ζυμώσετε και με το χέρι).
Ρίχνετε σιγά σιγά το το αλάτι και το αλεύρι.
Η ζύμη είναι μαλακή.
Αφήνετε την ζύμη τυλιγμένη σε μεμβράνη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
Βουτυρώνετε ένα σκεύος τάρτας,ανοίγετε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια
και την μεταφέρετε στο σκεύος.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 C.
Τρυπήστε την με το πηρούνι και ψήστε την για 25-30 λεπτά περίπου.
Αφήστε την να κρυώσει καλά πριν βάλετε μέσα την κρέμα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
μισό λίτρο κρέμα γάλακτος
3 βανιλέτες
5 κρόκοι αυγού
125 γρ ζάχαρη
25 γρ μαλακό αλεύρι
25 γρ κόρν φλάουερ
Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος με τις βανιλέτες σε χαμηλή φωτιά .
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα .
Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Τραβήξτε από το μάτι την κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος .
Προσθέστε το μείγμα από το μίξερ.
Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράστε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.
Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.
Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε χτυπήστε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει ..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
1 κεσεδάκι καθαρισμένες και πλυμένες φράουλες
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βότκα
Βάλτε σε αντικολλητική κατσαρόλα τις φράουλες ολόκληρες.
Ρίξτε την ζάχαρη και την βότκα ..
Αφήστε τες σε πολύ σιγανή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους ..
Βράστε για 20 λεπτά περίπου ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα .
Αφήστε την να κρυώσει προτού την χρησιμοποιήσετε.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Όταν η τάρτα σας κρυώσει καλά βάλτε μέσα την κρέμα και ισιώστε την με μια σπάτουλα
η ( όπως κάναμε εμείς) με κορνέ .
Ρίξτε από πάνω την σάλτσα φράουλας ..
Απλά απολαύστε ένα υπέροχο επιδόρπιο.
Διατηρήστε την στο ψυγείο.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)