Navigation Menu+

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΣΑΜΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΑΥΓΑ!!

Posted on Nov 15, 2012 by in Επιδόρπια, Παραδοσιακή Κουζίνα | 4 comments

280520121256

Για αυτήν την ανάρτηση την έμπνευση μου την έδωσε η μητέρα μου..
Όταν γιορτάσαμε τα γενέθλια του koykoycook εδώ και 2 μέρες είχαμε τούρτα!!..

Αλλά εκείνη σχολίασε : <τον παλιό καιρό όταν ο κόσμος γιόρταζε και χαιρόταν με κάτι έκανε λουκουμάδες η τηγανίτες και τα μοίραζε στους φίλους και γείτονες για να χαρούν και αυτοί>!!Και τότε αποφάσισα ότι η επομένη ανάρτηση θα είχε θέμα τις σαμιώτικες τηγανητές και τις παραλλαγές τους ..

 

ΥΛΙΚΑ(1 δόση 20-25 τηγ.)

2 αυγά
2 γιαούρτια φάγε στραγγιστό
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
2 κουταλάκια κοφτά ζάχαρη
1 κιλό κόκκινη φαρίνα περιπου(όσο σηκώσει)
λίγο ηλιέλαιο
λάδι για τηγάνισμα
τυρί τριμμένο
μέλι σαμιώτικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζετε τα γιαούρτια,αυγά,αλάτι,ζάχαρη σε ένα μπώλ.
Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνετε.

Όταν το ζυμάρι μισοξεκολλάει από τα χέρια σας,βάλτε στην χούφτα σας λίγο ηλιέλαιο και τελειώστε το ζύμωμα.

 

Αλευρώστε τον πάγκο και τον πλάστη γιατί η ζύμη κολλάει. Αντί για κόκκινη φαρίνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις συν 2 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν πάουντερ.Χωρίστε το ζυμάρι σας σε μπαλάκια.

 

Βάλτε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι.Ανοίξτε όλες σας τις τηγανίτες να είναι έτοιμες.

Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί καλά.Ρίξτε τις πρώτες τηγανίτες μέσα.

Σε δευτερόλεπτα θα αρχίσουν να φουσκώνουν και να σηκώνονται από τον πάτο του τηγανιού.

Την περίοδο των νηστειών οι νοικοκυρές δεν έβαζαν αυγό και γιαούρτι αλλά αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λίγο ούζο και λάδι.Ετσι τίς έκαναν νηστίσιμες.

Πρέπει να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και από τις 2 πλευρές. Εγώ σήμερα έκανα μόνο την μισή δόση.

Στρώστε σε μια πιατέλα απορροφητικό χαρτί. Βάλτε μέσα τις τηγανίτες.

Τα κατιμέρια (η κατμέρια) φτιάχνονταν στα χωριά από το ζυμάρι που έκαναν το ψωμί( αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι).

Έκαναν μια τρύπα στην μέσα και τα τηγάνιζαν σε ελαιόλαδο. Έβαζαν ζάχαρη η μέλι και ήταν η καλύτερη λιχουδιά των παιδιών.

 Απολαύστε τις με τριμμένο τυρί !!

Η με σαμιώτικο μυρωδάτο μέλι !!

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ(ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

4 Comments

  1. Stin 8esi apo to mpaikin paounter vazo soda fagitou!!

    • οχι με σοδα δεν τις εχω φτιαξει ποτε …

  2. epeidi eimai apo samo kai h giagia panta eftiaxne tiganites…. dokimaste tis me meli KAI tyri….. ooooooneiro!!!!

    • τις εχουμε δοκιμασει ηδη…ναστε καλα!!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>