ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Σαρακοστή, δηλαδή την προετοιμασία για το Πάσχα που συνδιάζεται με νηστεία τροφών και παθών. Έτσι η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να καθαριστεί και να προετοιμαστεί. Έτσι ο πιστός τη Καθαρά Δευτέρα τρέφεται με λαγάνα για να θυμάται τη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα “άζυμα” και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο. Η παρασκεύη της είναι ίδια με τα άζυμα (δηλαδή χωρίς προζύμι) και με αυτό τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των τροφών.

Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Η πιο κοινή παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού, στο οποίο κατόπιν δίνουν σφαιρικό σχήμα και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με “πετιμέζι” σιρόπι από μούστο σταφυλιού.

Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός Χαλβάς. Πωλείται με το βάρος του και κυκλοφορεί στο εμπόριο σκέτος, με σοκολάτα ή με καρύδια. Στους Έλληνες αρέσει να τρώνε το Μακεδονικό Χαλβά με χυμό λεμονιού και κανέλα, και τον οποίο συνοδεύουν συχνά με ένα δροσερό ποτήρι ρετσίνα.

Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι παραλλαγές του χαλβά στην Ελλάδα .Παρά το γεγονός ότι ο χαλβάς συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα, φαίνεται ότι το έτοιμο και ίσως η καταγωγή του χαλβά είναι τουρκικά.

Ταραμάς είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι Έλληνες αναφερόμενοι στους κόκκους από ερυθρό χαβιάρι (αυγά) που βγαίνει από τον μπακαλιάρο ή τον κυπρίνο και το οποίο-όπως και τα ξαδέλφια του, το μαύρο χαβιάρι και το αυγοτάραχο του τόνου – θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα είδη αυγοτάραχου.

Στο εμπόριο διατίθενται δύο είδη ταραμά. Ο λευκός και αυτός με το βαθύ ρόδινοχρώμα. Ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος. Ο ροδόχρους έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά στη δεκαετία του 1950, κυρίως λόγω ενός εμπορικού τεχνάσματος , καθώς οι παραγωγοί πίστευαν, κατά κάποιο τρόπο, ότι ένα έδεσμα με χρώμα ήταν πιο ελκυστικό από τα άγευστα λευκά παρασκευάσματα. Με λίγα λόγια, άρχισαν να προσθέτουν χρωστικές ουσίες. Η επιτυχία θα πρέπει να ήταν αστραπιαία αφού, έκτοτε, ο ροδόχρους είναι και ο πιο κοινός ταραμάς.

Δύο είναι οι βασικές παραδοσιακές συνταγές με ταραμά. Η πιο γνωστή είναι η ταραμοσαλάτα. Το πλούσιο αυτό επάλειμμα θεωρείται το άλφα και το ωμέγα στο τραπέζι της Σαρακοστής. Ουσιαστικά, η ταραμοσαλάτα είναι ένα κρεμώδες, πολτοποιημένο επάλειμμα από αυγοτάραχο που έχουμε χτυπήσει (κατά προτίμηση στο γουδί) με βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες ή ψωμί. Προσθέτουμε, εν συνεχεία, εναλλάξ στο μείγμα ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, αναλόγως με την απαιτούμενη δοσολογία. Συνήθως, η ταραμοσαλάτα που γίνεται με πατάτα είναι πιο κρεμώδης αλλά οι σκληροπυρηνικοί της παράδοσης επιμένουν ότι η μόνη αποδεκτή βάση είναι το ψωμί.

 

http://maccunion.wordpress.com/2012/02/26/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%AC-%CF%84%CE%B7/

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 110 γρ ταραμά( εμείς βάλαμε λευκό ταραμά)

2  μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα( όχι στο μουλτι γιατί βγάζουν πολλά υγρά)

300 γρ μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά

μισό  ματσάκι  μαιντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

τριμμένη φρυγανιά

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Βάζουμε σε μπώλ το κρεμμύδι , την ψίχα του ψωμιού,τον μαιντανό, τον άνηθο

και τον ταραμά.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα .Αν έχει υγρά προσθέτουμε λίγο αλεύρι μέσα.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένο

με διάφανη μεμβράνη.

Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια ..

Τα βουτάμε στην φρυγανιά.

Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Τούς τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τούς σερβίρουμε.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

2 Comments
  1. Τη καθαρα δευτερα η εκκλησια μας λεει να κανουμε απολυτη νηστεια. Εμεις το καναμε γλεντι. Γι’αυτο και τη λεμε καθαρα. Και από τη τροφη…Ρωτηστε τους παπαδες ( τους σωστους εννοω, όχι εκεινους που βγαζουν στης ειδήσεις να τρωνε αρνακια στη νηστεια…)

    1. δεν συμφωνω οτι το κανουμε γλεντι .. αλλα ειναι αλλη μια ευκαιρια να βρεθει μαζι η ελληνικη οικογενεια ..Μην ειστε τοσο απολυτη .. Αλλωστε αυτα η εκκλησια τα ελεγε πριν απο 100 χρονια .. Μηπως ειναι καιρος να χαραξει μια καινουργια ανανεωμενη πορεια??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON