ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

Κινδύνους για την υγεία των γυναικών εγκυμονεί η κατανάλωση τηγανιτών φαγητών, με κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα κυρίως για όσες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες αλλά και αυτές της τρίτης ηλικίας που η διατροφή τους περιλαμβάνει 6 γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά, αντιμετωπίζουν κίνδυνο για να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μέχρι και 39% περισσότερο, σε σχέση με τις γυναίκες εκείνες που καταναλώνουν μέχρι 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών την ημέρα.

Οι ίδιοι επιστήμονες τόνισαν επίσης πως η τακτική κατανάλωση ασπιρίνης από τις γυναίκες της «επικίνδυνης» κατηγορίας, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό. Πάντως οι άνδρες δεν θα πρέπει να ανακουφιστούν διαβάζοντας τα οφέλη αυτά της ασπιρίνης, αφού η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι δεν ωφελούνται εξίσου με τις γυναίκες για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει.

Οι επιστήμονες της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, επεσήμαναν επίσης ότι δεν αρκεί μια γυναίκα που καταναλώνει κορεσμένα λιπαρά οξέα, να λαμβάνει τακτικά ασπιρίνη. Ο κίνδυνος δεν περνάει έτσι. Θα πρέπει να προσέχει, να μην καπνίζει πολύ και να αθλείται.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες οι επιστήμονες συστήνουν να αποφεύγουν την κατανάλωση τρανς λιπαρών προκειμένου, να μειωθεί και ο κίνδυνος του εμφράγματος. Τόνισαν επίσης ότι άλλοι παράγοντες κινδύνου, είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, το πολύ αλκοόλ και ή έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας για να φτάσουν σε αυτές τις διαπιστώσεις, ανέλυσαν τη διατροφή 87.000 γυναικών, ηλικίας 50 έως 79 ετών. Στη συνέχεια συσχέτισαν τα αποτελέσματα με τα περιστατικά των εγκεφαλικών που παρουσιάστηκαν στο δείγμα τους. Έτσι κατέληξαν πως υπάρχει σαφής συσχέτιση στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά (και όχι σε άλλα είδη λιπαρών) και στα εγκεφαλικά.

Τα τρανς λιπαρά είναι σπάνια στη φύση αλλά εμφανίζονται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όταν ένα υγρό φυτικό έλαιο, μετατρέπεται σε στερεό λίπος. Για τον λόγο αυτό δεν θεωρούνται τμήμα μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/1269

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 κιλό Καλαμαράκια ολόκληρα (φρέσκα η κατεψυγμένα)

1 κουταλιά της σούπας σόδα σκόνη

 Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Αλάτι

χυμό λεμονιού και φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα

  

  

Πλύντε τα καλαμάρια και καθαρίστε τα..

Κόψτε το σώμα σε ροδέλες.

Βάλτε τα σε μπολ  με την σόδα και αφήστε τα  2 ώρες  τουλάχιστον .

Η σόδα θα μαλακώσει την σάρκα των καλαμαριών και θα τα κάνει τρυφερά .

Ξεπλύντε τα καλαμάρια από την σόδα  και αφήστε τα να στραγγίσουν .

Σε ένα  μπολ ανακατέψτε  το αλεύρι με το κόρν φλάουρ.

Ρίξτε μέσα τα καλαμάρια και ανακατέψτε τα μέσα στο μείγμα ενώ ταυτόχρονα τους

κάνετε <μασάζ> με το χέρι σας για να τραβήξουν περισσότερο αλεύρι.

Βάλτε τα σε ένα τρυπητό και κοσκινίστε τα να φύγει το έξτρα αλεύρι . 

Η μητέρα μου τα έβαζε μέσα σε μια πλαστική σακούλα μαζί με το αλεύρι και το κόρν φλάουερ ..

Την έκλεινε από πάνω και τα κούναγε .

Ετσι αλευρωνόταν καλά και  χωρίς να λερωθεί η κουζίνα.

Σε βαθιά κατσαρόλα ή ψηλό τηγάνι η φριτέζα βάλτε  µπόλικο λάδι,

έτσι ώστε τα καλαµαράκια να βυθίζονται σε αυτό και αφήστε το

να ζεσταθεί καλά ( 180-190 βαθμούς).

 Ρίξτε λίγα λίγα τα καλαµαράκια, ώστε να µην πέσει η θερµοκρασία του σπορέλαιου γιατί μετά τα καλαμαράκια θα <βράσουν> στο λάδι. ..

Αυτό είναι το μυστικό για να γίνουν τραγανά …

 Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα βγάλτε τα  µε τρυπητή κουτάλα και  ακουµπήστε τα σε πιατέλα που έχετε βάλει χαρτί κουζίνας.

Σερβίρετε με χυμό λεμονιού και φέτες από λεμόνια..

Συνοδέψτε τα με κρασί η ουζάκι …

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON