Navigation Menu+

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

Posted on Feb 26, 2014 by in Κυρίως Πιάτα, Νηστίσιμα | 0 comments

2602201422821 (2)

Το μύδι (Mytilus) είναι γένος θαλάσσιων οργανισμών, που ανήκει στην οικογένεια Μυτιλίδες. Με τη σειρά της η οικογένεια αυτή ανήκει στα Δίθυρα ελασματοβράγχια ή πελεκύποδα μαλάκια. Το χαρακτηριστικότερο είδος ονομάζεται Mytilus edulis. Διακρίνουμε πολλές ποικιλίες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και τον τόπο προέλευσης. Απαντάται σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Θεωρείται εύγευστη τροφή και πολύ θρεπτική. Για το λόγο αυτό εκτρέφεται σε μυδοκαλλιέργειες.

Έχει όστρακα με μήκος 5 εκ. και με χρώμα κυανό και μαύρο, τα οποία στερούνται ακτινωτών ραβδώσεων. Στο εσωτερικό τους υπάρχει μάργαρο, που όμως δεν είναι πολύ στιλπνό. Μεταξύ των δύο οστράκων, στην πιο ίσια πλευρά τους υπάρχει μια τούφα από ίνες, ο βύσσος. Με τη βοήθεια του βύσσου το μύδι στερεώνεται στο βυθό, στις πέτρες ή και σε άλλα αντικείμενα.

Πρόκειται για ωοτόκα ζώα. Τη γονιμοποίηση των αυγών την αναλαμβάνει το αρσενικό. Από τα αβγά βγαίνουν προνύμφες, οι οποίες επί έναν μήνα πλέουν στη θάλασσα και έπειτα προσκολλώνται σε κάποια επιφάνεια.

Τα μύδια τρέφονται με μικροοργανισμούς της θάλασσας. Καθώς το νερό περνά μέσα από το όστρακο, το μύδι κατακρατεί τους οργανισμούς αυτούς.

 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%8D%CE%B4%CE%B9

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 πράσα σε ροδέλες

2 κρεμμύδια σε ροδέλες

550 γρ μύδια με κέλυφος

500 γρ μύδια ψίχα

1 φλυτζάνι γλυκό κρασί

1 κονσέρβα ντοματάκια

μισή  κουταλιά της σούπας ζάχαρη

αλάτι-πιπέρι

1 κύβο λαχανικών

1,1/2 φλυτζάνι ρύζι Μπάρμπα Μπεν

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Σοτάρουμε τα πράσα μαζί με τα κρεμμύδια να μαραθούν καλά.

Πλένουμε καλά τα μύδια μας.

 

Ρίχνουμε τα μύδια στο σκεύος να σωταριστούν και αυτά..

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια περασμένα από το μούλτι και την ζάχαρη.

Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Ρίχνουμε το ρύζι  και 2 φλυτζάνια νερό περίπου και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Αν χρειαστεί και άλλο νεράκι, συμπληρώνουμε..

Σβήνουμε το μάτι όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο και το αφήνουμε να φουσκώσει και να πιει τα υγρά του ..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>