Navigation Menu+

ΓΕΜΙΣΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ (ΟΡΦΑΝΑ)

Posted on Feb 24, 2014 by in Κυρίως Πιάτα, Νηστίσιμα | 2 comments

2202201422755 (2)

«Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται “Σαρακοστή” γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. “Μεγάλη” Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.» 

<Και ο Ιησούς, πλήρης Αγίου Πνεύματος, επέστρεψε από τον Ιορδάνη· και φερόταν από το Πνεύμα στην έρημο, 2 πειραζόμενος από τον διάβολο 40 ημέρες· και δεν έφαγε τίποτε εκείνες τις ημέρες·και αφού αυτές τελείωσαν, ύστερα πείνασε. 3 Και ο διάβολος είπε σ’ αυτόν: Αν είσαι Υιός τού Θεού, πες σε τούτη την πέτρα να γίνει ψωμί. 4 Και ο Ιησούς απάντησε σ’ αυτόν, λέγοντας: Είναι γραμμένο, ότι: «Μονάχα με ψωμί δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο τού Θεού». >Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 4:1-4

Βλέπουμε εδώ ότι ο ίδιος ο Χριστός ήταν ο εμπνευστής της σαρακοστής, ο οποίος για 40 μερόνυχτα νήστεψε χωρίς να φάει καθόλου . Βλέπουμε πως αυτός που τον οδηγά σ’ αυτή την μεγάλη δοκιμασία είναι ο ίδιος ο Πατέρας Θεός διαμέσου του Αγίου Πνεύματος και αυτό δεν γίνεται χωρίς λόγο. Αποτέλεσμα η μεγάλη διακήρυξη «Μονάχα με ψωμί δεν θα ζήσει ο άνθρωπος, αλλά με κάθε λόγο τού Θεού» . Ο Χριστός ο «ζωντανός λόγος του Θεού» ποτέ δεν μιλά μόνο με λόγια αλλά πάντα τα λόγια του είναι ζωή και πράξη. Η νηστεία λοιπόν αποδεικνύει ότι η ζωή του  ανθρώπου δεν εξαρτάται μονάχα από το ψωμί που θα φάει αλλά  και από κάθε λόγο του Θεού. Ο άνθρωπος με άλλα λόγια δεν είναί μόνο σάρκα και ψυχή ώστε να χρειάζεται μόνο τροφή για να διατηρηθεί στην ζωή. Είναι και Πνεύμα το οποίο για να ζήσει του είναι αναγκαίο να φάει πνευματική τροφή της οποίας η γεύση και η ευωδιά είναι ασύγκριτα απολαυστικότερη και αναγκαιότερη γι’ αυτόν.

http://www.imarton.gr/epoxiaka/pascha/item/193-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B7

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(8 μεγάλες μερίδες)

5 μέτριες μελιτζάνες

3 κολοκυθάκια

3 πολύχρωμες πιπεριές

2 πράσινες πιπεριές

7 ντομάτες

μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες και μερικά μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια(θα μπουν ενδιάμεσα στα γεμιστά σας)

μισή κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα

1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη

2 κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι

την ψίχα(εσωτερικό)από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια που θα γεμίσετε, περασμένη στο μούλτι

1 ποτηράκι κονιάκ για το σβήσιμο

την ψίχα(εσωτερικό)από τις ντομάτες που θα γεμίσετε, περασμένη στο μούλτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

3 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι Μπάρμπα Μπεν

2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

3 κύβους λαχανικών

αλάτι-πιπέρι

ελαιόλαδο

Ανοίγουμε όλα τα λαχανικά μας και κρατάμε την ψίχα από τις μελιτζάνες τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες.

Τα περνάμε ξεχωριστά το καθένα στο μούλτι και τα βάζουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.

Σοτάρουμε τα μανιτάρια , την κόκκινη πιπεριά , τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις ψίχες από τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ..

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι..

Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε  μαζί με τα λαχανικά να σωταριστεί ελαφρά .

Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την μισή ψίχα της ντομάτας που έχουμε κρατήσει στην άκρη και την ζάχαρη.

Λιώνουμε τούς κύβους μας σε 2 ποτήρια του νερού ζεστό νερό .

Προσθέτουμε τον μισό ζωμό στο μείγμα του ρυζιού και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Προσθέτουμε στο τέλος τον άνηθο …

2202201422756 (2)

Γεμίζουμε τα λαχανικά μας και βάζουμε ενδιάμεσα στα κενά τις κυδωνάτες  πατάτες και τα μικρά κρεμμύδια ..

Ρίχνουμε μέσα στο ταψί την υπόλοιπη λιωμένη ντομάτα , τον ζωμό που περίσσεψε και ελαιόλαδο(μισό φλυτζάνι).

Μπορείτε αν θέλετε την σάλτσα σας πιο <κόκκινη> να προσθέσετε και λίγο πελτέ..

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου..

Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν χρώμα και να ελαττωθούν τα υγρά τους ..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 Comments

  1. Το αγαπημένο μου φαγητό χειμώνα καλοκαίρι. Και πάντα ορφανά χωρίς κιμά. Υπέροχα Ρένα μου!!!

    • εχω ανεβασει με κιμα παληα .. αλλα και ορφανα τα λατρευω!!ευχαριστω γαι τα καλα σου λογια

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>