ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

Αυγά και Υγεία πάνε πακέτο τελικά;

Έχοντας πέσει από το βάθρο της προτίμησης των διατροφολόγων πολλές φορές θα πιστεύατε ότι το ευαίσθητο αυγό θα είχε καταρρακωθεί.  Ευτυχώς ο εγωισμός του δεν είναι τόσο εύθραυστος όσο το κέλυφος του. Παρόλες τις προσπάθειες  να αποχωριστεί το αυγό από τον χαρακτηρισμό ως “η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης στον πλανήτη”, το αυγό έχει καταφέρει να παραμείνει ένα διατροφικό, φτηνό και δημοφιλές φαγητό.

 Για κάποιο διάστημα, οι διατροφολόγοι υπέθεταν ότι η υψηλή χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα κάποιο άτομα να αποκτήσει καρδιακές παθήσεις. Αλλά αυτή η υπόθεση ποτέ δεν αποδείχτηκε. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αυγών δεν σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης αλλά σχετίζεται με υψηλή διατροφική πρόσληψη.

 Το 2000 μελετητές αποφάσισαν να οριοθετήσουν την διατροφική σημασία των αυγών και να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των επίπεδων χοληστερίνης. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν απέδειξαν ότι τα αυγά αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην διατροφή και η κατανάλωση τους δεν συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Ειδικότερα, οι μελέτη απέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν αυγά  είχαν υψηλότερα ποσοστά θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Β12, Α, Ε και C, από αυτούς που δεν έτρωγαν αυγά, και άτομα που έτρωγαν αυγά τέσσερις ή περισσότερες φορές τη εβδομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου ή το πολύ ένα αυγό την εβδομάδα.

Επειδή κάτι είναι καλό για την υγεία μας δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερα τρώμε τόσο καλύτερο. Το 2007 μια μελέτη απέδειξε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως εγκεφαλικά και καρδιακές προσβολές) μεταξύ ατόμων που έτρωγαν πάνω από 6 αυγά την εβδομάδα και αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα. Οπότε δυο αυγά την ημέρα μερικές μέρες την εβδομάδα είναι ασφαλή και υγιή για τα περισσότερα άτομα.

Γενικά ισχύει ότι ένα αυγό την ημέρα μπορεί άνετα να αποτελέσει τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικους. Εξαίρεση αποτελούν άτομα που πάσχουν από διαβήτη διότι αυξάνεται η πιθανότητα αγγειακών παθήσεων εάν η κατανάλωση υπερβεί τα έξι αυγά την εβδομάδα. Σε περίπτωση που υπάρχει καρδιακό ή αγγειακό πρόβλημα είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατανάλωση αυγών και τους διατροφικούς περιορισμούς.

http://e-diatrofi.org/ine-lipon-ta-avga-igiina-i-ochi-as-lisoume-tin-ipothesi/

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

250 γραμμάρια μαργαρίνη η μαλακό βούτυρο

2 φλυτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική

(αν ο χυμός σας είναι πολύ ξινός προσθέστε άλλο μισό φλυτζάνι ζάχαρη)

600 ml περίπου φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

4 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του *

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ*

1 σφηνάκι κονιάκ

ξύσμα από ένα πορτοκάλι*

1 φλυτζάνι φουντούκι η αμύγδαλο η καρύδι χοντροκομμένα στο μούλτι

1 φλυτζάνι σταφίδες σουλτανίνα

1 βανίλια σκόνη*

μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο*

μισό κουταλάκι γλυκάνισο σκόνη η μαστίχα αν θέλετε*

μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι τριμμένο σκόνη*

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι , το μπαίκιν και τα αρωματικά(*).

Χτυπήστε την μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

  

Ρίξτε εναλλάξ χυμό πορτοκάλι και το μείγμα του αλεύρου και των μπαχαρικών..

 Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας την υπόλοιπη φαρίνα και τον χυμό..Ρίξτε μέσα το κονιάκ.

Το μείγμα πρέπει να είναι σαν του κέικ ..Ούτε πολύ σφικτό ούτε πολύ αραιό.

Όταν φθάσει στο επιθυμητό σημείο μην ρίξετε άλλο χυμό γιατί θα σας βγει πολύ υγρό μέσα μετά..

 

Προσθέστε τούς ξηρούς καρπούς και την σταφίδα(μπορείτε να την μουλιάσετε σε λίγο κονιάκ)..

Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε κόντιτα πορτοκαλιού και ότι άλλο ξηρό φρούτο θέλετε..

 Αλείψτε ένα ταψάκι(διαμέτρου 25 εκ) με βούτυρο & στρώστε το με χαρτί ψησίματος Βουτυρώστε και το χαρτί .Ρίξτε μέσα το μείγμα  .

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Μπορείτε να την στολίσετε με ζάχαρη άχνη η με ότι άλλο εσείς θέλετε..

2812201320536

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9 Comments
  1. Καλησπερα, ηθελα να ρωτησω οταν λες φλυτζανι εννοεις του καφε; Η μια κουπα (250ml); Ευχαριστω πολυ!

    1. εννοω μια κουπα του τσαγιου η του καφε ( οχι το φλυτζανακι του ελληνικου καφε)

  2. Γιατί ενώ μου φούσκωσε κ μοσχομύρισε από μέσα ήταν άψητο; Όταν το ετοίμασα δεν ήταν ούτε πολύ ρευστή ούτε σφιχτή η ζύμη.please help me!

    1. δοκιμασες να σκεπασεις το ταψακι με αλουμινοχαρτο και να το ξαναβαλεις να ψηθει σε σιγανη φωτια στους 150 βαθμους ???

    2. μηπως ο φουρνοσ σου ειναι πολυ δυνατος και ηθελε πιο χαμηλη θερμοκρασια ??? Στα γραφω αυτα γιατι εμενα ποτε δεν μου βγαινει αψητη

      1. ήδη το έψηνα στους 160 για 60′,γιατί έβαζα το μωρό για ύπνο εκείνη την ώρα κ ενώ το μαχαίρι σχεδόν στη μέση μου έβγαινε καθαρό μετά που το έσβησα μου ξεφούσκωσε, δοκίμασα το μαχαίρι ακριβώς στη μέση κ βγήκε με ζύμη κ δε μπόρεσα να το σωσω . . είχε ήδη λασπωσει όλο. .κ μου είχε φουσκώσει στην αρχή τόσο όμορφα κ μοσχομύρισε όλο το σπίτι. .

        1. θα την αποσυρω την συνταγη και θα την ξανακανω για να δω τι πηγε λαθος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON