ΓΑΡΙΔΟΠΙΛΑΦΟ

Δεν είναι εξακριβωμένο που πρωτοεμφανίστηκε το ρύζι . Άλλοι θεωρούν τόπο που γεννήθηκε την Ασία και άλλοι την Αφρική. Τα ιστορικά στοιχεία πάντως μαρτυρούν πως τριάντα αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού ο αυτοκράτορας της Κίνας Τσιν Νογκ με νόμο είχε κρατήσει το δικαίωμα να προεδρεύει στις τελετές για τη σπορά του ρυζιού πράγμα που δείχνει τη σπουδαιότητα που είχε από τότε αυτό το είδος διατροφής.

Στην Ινδία η καλλιέργεια του ρυζιού πρέπει να διαδόθηκε την εποχή της καθόδου των Αρίων. Η Βίβλος δεν αναφέρει καθόλου το ρύζι. Πράγμα που σημαίνει ότι στην αρχαιότητα δεν ήταν γνωστό στους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Στην Ευρώπη το μετέφεραν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κοιλάδα του Ινδού. Οι Ρωμαίοι ήξεραν το ρύζι αλλά δεν το καλλιεργούσαν.

Στην Ιταλία όπως και στην Ισπανία νωρίτερα, άρχισε να καλλιεργείτε συστηματικά τον ένατο αιώνα, όταν οι Άραβες εισέβαλαν στην Ευρώπη. Για πολλούς αιώνες δεν το χρησιμοποιούσαν στην Ευρώπη για τροφή αλλά για φάρμακο.

Το δέκατο έκτο αιώνα το ρύζι ταξίδεψε στην Αμερική. Το δέκατο όγδοο αιώνα η Βραζιλία και οι Ην. Πολιτείες έγινα μεγάλες παραγωγικές χώρες ρυζιού.

Στη χώρα μας η καλλιέργεια του ρυζιού αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα το ρύζι μας όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης αλλά επαρκεί και για εξαγωγή.

Το ρύζι είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργία. Σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένη που είναι αιτία της ασθένειας κοιλιοκάκης και για αυτό χρησιμοποιείται και ως πρώτο δημητριακό των μωρών.

Το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη ούτε και νάτριο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.

Πιστεύεται ότι η ποικιλία κόκκινου ρυζιού αν καταναλώνεται συχνά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

 

Πηγή : http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2545&Itemid=46

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 κιλό μεγάλες καθαρισμένες γαρίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες

1 ποτηράκι του κρασιού ούζο

1 κουτί ντοματάκια περασμένα στο μούλτι

αλάτι, πιπέρι, κόκκινη γλυκιά πάπρικα

1,1/2 φλιτζανιού ρύζι τύπου Μπάρμπα Μπεν

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μαύρο πιπέρι από το House of Olive

μια κατσαρόλα που μπορεί να μπεί στον φούρνο.

Σοτάρουμε τις γαρίδες μαζί με το κρεμμύδι μας.

Προσθέτουμε τις φετούλες του σκόρδου..

 

Ανακατεύουμε  να σωταριστούν και να μαραθούν. Σβήνουμε με το ούζο.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την  πάπρικα..

Ρίχνουμε τα ντοματάκια μας και λίγο νεράκι . Αφήνουμε να πάρει μια βράση..

Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά  για να βράσει το ρύζι και να πιει τα υγρά του ..

Η μπορούμε να βάλουμε το καπάκι  στην κατσαρόλα μας και να την βάλουμε σε

προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 15-20 λεπτά ..

 

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να το φωτογραφίσουμε σε πιάτο …

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..


ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON